elektroenergetika
ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА
ВЕСТИ

ФИРМЕ
БАЗА ЕЕ

ЕЕ БЛОГ
ДОГАЂАЈИ

ФАКУЛТЕТИ
КЊИГЕ

ЧАСОПИСИ
ПОСЛОВИ

ЛИНКОВИ
СИСТЕМИ

ИСТОРИЈАТ


ПРОЈЕКАТ: БУДИ СТУДЕНТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКЕ

Web Analytics Поштовани студенти електроенергетике, молим Вас да попуните формулар и на тај начин нам пренесете Ваша искуства у студирању електроенергетике.

Милош --- ЕТФ Београд , годинa: 3; порука унета 2010. године
упишите енергетику и бог да вас види!

битно небитно --- ТФ Чачак , годинa: дипл; порука унета 2010. године
Дипломирао, додуше не електроенергетске системе, већ индустријску енергетику, док је постојала. Доста мојих колега ради у ЕПС-у (Колубара, БГ), један је био (а можда је и још) неки инспектор за инсталације или шта већ у БГ-у. Доста се може научити ко хоће да учи, јер има довољно професора и асистената који имају знање. Лабораторије су такође сређене, јесте да недостаје нешто од новијих технологија, али то је важније тек на вишим нивоима студија. Проблем су студенти који нису дошли по знање, већ диплому, и који би сами да поставе стандарде испитивања и оцењивања, а на том факултету они на жалост чине већину. Надам се да ће увођењем Болоње то доћи на своје место, јер Министарство просвете неће дозволити да сваке године студенти у наредну школску годину преносе по пола испита. Такође, требало би истаћи битну предност што су студентски дом и ресторан у самој близини факултета, тако да студенти не губе много времена на пут између то троје. Једна од замерки би била што се и старији професори не угледају на млађе колеге и почну да уводе софтвере у своје предмете, где за то постоји могућност и има смисла, јер оловка и папир могу да буду једини алат у првој и евентуално другој години, али никако на појединим предметима у трећој и четвртој. На сву срећу, има довољно оних који су већ увели Matlab, Labview, итд., тако да за разлику од старијих генерација, ови нови студенти ће дипломирати са нешто више практичног знања.

Марко --- ЕТФ Бг , годинa: 3; порука унета 2011. године
Преузето са Вукајлије - мало зезања али мало и истине
-ЕТФ Скраћеница. Необавештени тврде да је од Елекротехнички Технички Факултет. Обавештенији само знају да је Е, Требо сам ФОН.
-ЕТФ - Екстремно Тежак Факултет
-3Ћ - Услов који мора испунити студент ЕТФ-а ако жели да се уклопи у стереотипну слику која важи за њега. Ћелав, Ћорав, Ћакнут.
-Гигабајт - Мјерна јединица за учење на ЕТФ-у.
-На етф-у девојке се разликују од мушкараца по томе што девојке носе розе дигитроне
-Шта каже дигитрон кад види ЕТФ-овца: Упомоћ!!! Манијак!!!
-Бермудски троугао - Ко једном уђе никада више не изађе. Нешто попут ЕТФ-а.
-Губим косу
-"ААААААААА губим косу" је реченица коју ће сваки студент/студенткиња ЕТФ-а кад-тад изговорити. Обично се јавља у комбинацији са "АААААААА губим вид".
Pецепт успешног ЕТФ-овца - Недеље пролазе,задаци све тежи и тежи,знање све веће и веће,тражи се више и више...и ти га ту изненадиш ! Дркнеш му социјални живот ! И даље радиш све теже и теже задатке...у једном моменту,престаје да ти се диже туки...али то је само у првом семестру,јбг мораш да се жртвујеш ! Када пожелиш да пребијеш ћалета на мртво име јер не уме да ти објасни Гаусов закон,одмориш мало од математике,појачаваш основе електротехнике,хиљаде задатака,цела збирка....тад креће кофеин,литри и литри кафе и гуаране,ноћима не спаваш,а много знаш ! Идеш 10 сати дневно на фаkс,радиш задатке од јутра до мрака,и учиш ко луд !!! Ако имаш шта,ако немаш,јбг,само радиш задатке.И тада знаш да си спреман,када проведеш 5 година у паклу оног гулага од факултета,када су ти шаке у жуљевима,када почнеш да примењујеш знање на стваран живот,тада знаш да си спреман да даш завршни испит и узмеш диплому !!!
-Сан - Могао би се дефинисати на два начина: 1. Неухватљив појам за скоро сваког студента електротехнике. Ако се икада и деси обично почиње у 3 иза поноћи, а завршава се у 6, а ако имате среће и у 7 сати ујутру. Одликује га рјешавање неког од задатака из основе електротехнике, а неријетко и задатака из једне од више математика. Након завршетка процеса спавања и сањања долази се у стање транса које траје до следећег сна и тако редом док се не заврши факултет. Нимало пријатно искуство. 2. Сан сваког студента ЕТФ-а је да заврши исти и исто је тако неухватљи и митски као претходно дефинисан појам.


Борис --- , годинa: ; порука унета 2011. године
ТЕК сваки десети студент Универзитета у Београду дипломира у року, показала је последња анализа ефикасности студирања. Да се просечна дужина студирања и оцене студената БУ у Београду нису значајно поправили, потврђено је ”скенирањем” успешности академаца који су факултете уписали 2006. године и којима је рок да заврше студије. Од 11.414 бруцоша из ове генерације, тек 10,25 одсто дипломирало је у року. Проценат оних који су добили диплому на време креће се од ”нула” на Техничком факултету у Бору и Шумарском факултету, па до Електротехничког на коме у року дипломира сваки трећи студент. Укупно 3.128 уписаних те године одустало је од студија или је изгубило право да их настави.

Петар --- ФТН , годинa: 4; порука унета 2011. године
ФТН поставља стандарде у високом образовању.Кад би остали факултети прихватили овакав начин вођења факултета, образовање у Србији би било на много вишем нивоу.

Илија --- ФТН - Енергетика , годинa: 2; порука унета 2011. године
Pеакција околине на студирање ЕТФ-а јесте увек позитивна и пуна подршке. Може се лако приметити да људи воле да претпоставе да сте паметна, способна, амбициозна особа итд.. Но, то може бити корисно да студента само још више мотивише за рад, али може и бити негативно јер многи помисле да је студирати ЕТФ специјална и посебно "ствар", па им ласкају пријатни коментари и друге ствари које вас могу учинити и помало сујетним према осталим занимањима, што никако не треба дозволити. Само студирање је тешко ако се ради кампањски, јер овај факултет захтева огромне количине извежбаних свесака, потрошеног времена на "кликерисање" са логичким задацима, похађање вежби које су кључне за полагање испита, а не само пуко учење и меморисање теорије, мада има и тога да нагласим само!! Да ли ће се исплатити труд? Не знам, кад завршим рећићу вам, али многи инжењери потврђују да хоће. Занимање пружа могућност да се путује и ради у иностранству, јер је језик електротехнике у сваком делу света исти, да не говоримо што ће увек бити у дефициту због тежине истог и повећане потражње како квантитета тако и квалитета електричне енергије у свету. ФТН је самостална установа, што се тиче постављања стандарда, али и набавке потребне технике за експерименте, што значи да не чекају државу да улаже (што се врло ретко и деси), већ су самоиницијативни по том питању. Првенствено захваљујући многим фирмама које поседују. Признати и поштовани у свету, како кажу... Што се тиче Болоње, она је некима помогла а некима одмогла, али је најболније што је сузбила градиво, а опет олакшала студирање. Дефинитивно она није најбоље решење, али се увек треба извући максимум из сваког система, и пролагодити датим околности ако се већ не могу променити. Савет: Ако се сматрате способним (математика и логика вам иду од руке) и довољно радним и вредним , уписите ЕТФ!