elektroenergetika
ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА
ВЕСТИ

ФИРМЕ
БАЗА ЕЕ

ЕЕ БЛОГ
ДОГАЂАЈИ

ФАКУЛТЕТИ
КЊИГЕ

ЧАСОПИСИ
ПОСЛОВИ

ЛИНКОВИ
СИСТЕМИ

ИСТОРИЈАТ


ПРОЈЕКАТ: БУДИ СТУДЕНТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКЕ

Web Analytics
Чланови базе електроенергетичара су написали како изгледа њихов посао и шта они мисле о факултету који су завршили и о образовању које су стекли.
Поштоване колеге, молим Вас да нам пренесете Ваша искуства тако што ћете се улоговати у базу електроенергетичара и изабрати опцију реч енергетичара унос.


Борис --- ЕТФ Београд , упис: 1993 ; порука унета 2010. године
SCADA/EMS/DMS инжењер
Систем за аквизицију података и даљинско управљање (SCADA) представља основ сваког система за диспечарско управљање у реалном времену. У општем случају скуп тих података је непотпун, било зато што се за неке елементе ЕЕС-а уопште не врше одговарајућа мјерења или се не врши пренос мjерних података до диспечарског центра, било зато што поједини мјерни подаци нису расположиви због кварова на одговарајућој опреми. Када се при томе дода да мjерни подаци могу садржати грешке које потичу из различитих разлога може се добити лажна слика о стању у ЕЕС-у.
Да оператори система не би добили лажну слику о стању у ЕЕС-у и због тога лоше управљали системом користи се ЕMS - Energy Managament System у преносним компанијама и DMS –Distribution Managament System у дистрибутивним компанијама.
ЕМС врши анализу и процењује у каквом је стању електроенергетски систем, и показује шта би све требало урадити да се то стање побољша. ЕМС садржи апликације за анализе мреже, апликације за управљање производњом, апликације за планирање рада ЕЕС и диспечер тренинг симулатор. Ја сам био задужен за мрежне апликације па ћу навести које функције су ту присутне: Естимација стања - State Estimation (SE), Диспечерски токови снага - Dispatcher Load Flow (DLF), Оптимални токови снага - Optimal Power Flow (OPF), Анализа сигурности - Security analysis (SA), Анализа кратких спојева - Short Circuit Analysis (SCA).
Обезбеђивање сигурности,поузданости и економичности рада дистрибутивних система типичан ДМС систем управљања остварује кроз скуп апликација за управљање радом ДЕЕС :
* мрежне анализе које стандардно чине апликације за формирање и одржавање модела мреже, естимацију оптерећења, прорачун дистрибутивних токова снага, анализу кратких спојева, управљање напонима и реактивним снагама, као и управљање редоследом манипулација и
* управљање застојим а које типично сачињавају апликације за управљање позивима потрошача, локацију и изолацију квара, обнављање напајања и управљање теренским (мобилним)екипама за поправку
Као што се види из претходног, посао је једна комбинација енергетике, информационих технологија (оперативни сyстем - најчешће Linux, мреже, базе података, па чак и програмирања) и телекомуникација (протоколи 101, 104 и ICCP).
У време кад сам ја студирао ЕТФ Београд је био веома организован. Постојала је и велика колегијалност, тако да, моја цела генерација на енергетици је без проблема завршила факултет у неколико месеци. Сви су данас успешни инжењери, како у Србији, тако и у иностранству. Недостатак у то време је био мањак праксе, мислим, да нисмо посетили ни један електроенергетски објекат за 5 година.


Иван --- ЕТФ Београд , упис: 2002 ; порука унета 2011. године
Уписивање ЕТФ-а представља вредан изазов. Иако не бих да пренаглашавам могућности и предности наше струке над другим, тврдим да је сваки факултет на свој начин вредан и тежак, фаворизација електротехнике се често у академским круговима испољава због више фактора. Могућност запослења у струци и репутација коју стеченом дипломом уживамо у земљи и иностранству су у првом плану. Оно шта бих ја ипак издвоио јесу знања и вештине које се незбежно уткају у Вас кроз студије. Стицање поуздане математичко-техничке логике, изражене аналитике као и креативности у изналажењу решења као и значајно теоријско знање су неизбежна последица стицања дипломе. Проблем представља стицање практично знање кроз студије што генерално представља хронични проблем нашег образовног система. Међутим ово може бити значајно превазиђено што зависи од воље појдинца да се додатно ангажује и напредује у струци и у пректичном смислу. Ипак битно је истаћи да са стеченим знањима и вештинам, када будете дошли до праксе, брзина вашег повезивања ствари, савладавања проблема и квалитет резоновања имаће значајну снагу. ЕТФ у Београду нуди много могућности међутим далеко је од савршеног. Сусретаћете се са доста ствари које вам се неће свидети али ће могућности, добре стране (поготово изузетно дружење) и светла материјална будућност превладати. Тешко јесте завршити али није баук. Потребно је изузетно залагање, рад, стрпљење али и воље и симпатије ка електротехничким наукама. Предност имају екстра талентовани и надарени али се то лако надомешћује континуираним и квалитетним радом. Такође, током студија је јако битно развијати своја знања и у другим правцима и незанемарити вештине комуникације, језике и општа знања која ће вам бити неопходна у будућем пословном животу а на којима неће бити инсистирано у програму студија. Дакле, општи закључак да ће умногоме Ваша вредност након завршених студија зависити од Ваше способности које се не тичу само уже професије већ свих ваших знања, искуства и способности. Електроенергетика је свакако област коју топло препоручујем јер представља неопходност сваке земље и система а тиме и нашу велику шансу. Често се чини грешка када се мисли да је ово област електротехнике која има најмање иновација и напредка. Управо електроенергетичари стварају сву неопходну енергију за функционисање модерног света који је потражује све више. Што се запослења тиче могућности постоје од тога да радите строго у струци (пројектовањ, планирање, пројецт манагемент, одржавање), преко продаје до тога да нађете своје место у пословима који нису у струци а за које ће Вам се такође отварати врата. Многе наше колеге су успешно нашли своју срећу у иностранству са знањем које су овде испекли. Врло ретко се деси да неко чека на запослење претерано друго. Немојте имати дилему да ли ће на ЕТФ-у бити зноја и пуно рада, хоће. Исто тако будите уверени да ћете бити у најбољем, без претеривања елитном друштву, и да ћете на крају стећи како у глави тако и на папиру заслужену награду.

Саша --- ЕТФ Београд , упис: 2002 ; порука унета 2011. године
Мој посао, диспечера у Националном диспечерском центру ЈП Електромрежа Србије није толико тежак за описати. Управљање ЕЕС Србије у реалном времену уз помоц SCADA система и јос низа алата, јесте свакако изузетно стресан и одговоран посао, али истовремено и допадљив. Сваки посао се може научити, након дужег или краћег времена, и наравно, мора се стално обнављати. Иза ове реченице у потпуности можете да станете ако сте завршили ЕТФ. Оно што је најзначајније, што се може стећи на ЕТФ, односно завршетком студија на поменутом, је управо та количина самопуздања, која ће проистећи након година напорног рада. Наравно нећете одмах бити свесни тога, али убрзо ћете увидети да за вас, тешко да постоји посао(и то не само из струке), који ће Вам изгледати несавладив. Професори са ЕТФ кажу да се то зове начин размишљања, а ја бих га назвао начин приступа проблему. Оно сто јесте чињеница, да београдски ЕТФ и даље у јавности има изузетно високу,(неко од људи који су студирали исти, ће можда рећи прецењену), вероватно и највећу позицију, на листи високообразованих институција. азлог томе није што су остали факултети у великој стагнацији за европским, него што ипак ЕТФ уписују, и завршавају углавном, вероватно најбољи из области науке која је заступљена на поменутом. А најбољи су они који поред талента поседују велику упорност и спремност да раде јаче и више, сваким даном. Далеко од тога да не постоји доста простора за побољшање студирања на ЕТФ, на чему се са разлогом ради пар година уназад, али резултати досадашњег рада ове институције су изнад прелазне оцене. Лично, са ове дистанце сигурно могу да кажем, да ми је одлука да упишем ЕТФ била најпаметнија одлука у животу.

Мирела --- ЕТФ Београд , упис: 1989 ; порука унета 2011. године
Електротехнички факултет у Београду је изузетно цењен у свету. Такав рејтинг је оправдан јер стручњаци који потекну са тог факултета постижу високе резултате у својим сферама и у различитим окружењима.
Електроенергетика је јако актуелна грана која је тренутно у експанзији. Светски токови су такви да у овој области има пуно нових трендова што отвара простор за стално напредовање у знању као и потребу за новим младим стручњацима.
Управљање у реалном времену има веома широку примену у свим гранама индустрије, не само у енергетици. Као мултидисциплинарна област захтева и омогућава ширину и стално учење и напредовање.


Ненад --- ЕТФ Београд , упис: 1998 ; порука унета 2011. године
Сваки испит доживљавајте као изазов, као могућност да се докажете и унапредите. Уколико волите техничке науке, уколико сте као клинци растурили барем један мали кућни уредјај у ситне делове овај факултет ћете завршавати са уживањем. Не желим да одвајам Енергетику од осталих одсека, али просто морам. Енергетика као одсек представља својеврстан спој традиционалне, изворне електротехнике и свих осталих грана електротехнике које се касније појављују. Морате бити свесни у старту да вас чека напоран посао али знајте да дипломирањем на овом одсеку добијате изузетно јаку инжењерску основу и себи отварате врата више различитих области у којима се кроз посао можете специјализовати и усавршити. Веома велика ширина и у правом смислу речи инжењерска диплома. Што се тиче посла ја сам се упустио у воде системске електроенергетике. Последњих година област од примарног инетерсовања у целом свету посебно у ЕУ. Донесено је мноштво нових закона, прописа, тзв. регулатива, којим се подстичу велики стратешки циљеви ЕУ и Србије као потписнице Споразума о енергетској заједници. Битно је нагласити да је наша држава у свету системске електроенергетике практично већ чланица ЕУ. Посао ми је донео изузетан приступ новим знањима, светским и европским трендовима и нова познанства у целом свету. Јесам, субјективан сам. Да, поносан сам што сам завршио толико цењени факултет. И да, волим посао који радим и испуњава ме сазнање да у овој области, што се тиче инжењерског потенцијала, не заостајемо ништа за развијеним западним светом. Зато не губите време читајући ово него спремајте пријемни испит за ЕТФ.

Милан --- ЕТФ Београд , упис: 1984 ; порука унета 2012. године
Више од 14 година водим успешно консалтинг предузеће које сам основао 1998. Захваљујући квалитетној комуникацију и искуству са бројних пројеката у земљи и иностранству помогао сам руководиоцима водећих компанија у региону да успешно реализују своје инвестиционе и развојне пројекте. Успех почиње васпитањем и образовањем, а обезбеђује се трудом, упорношћу, сарадњом и усавршавањем у области коју сте изабрали за свој животни позив.

Миливој --- Факултет техничких наука , упис: 2008 ; порука унета 2015. године
Завршио сам мастер академске студије на Факултету техничких наука у Новом Саду, студијски програм: енергетика, електроника и телекомуникације, студијска група: електроенергетика - електроенергетски системи.
У радни однос сам ступио након завршетка основних академских студија у Новосадској фабрици кабела, где сам упоредо завршавао и мастер студије. У Новосадској фабрици кабела сам запослен у оквиру послова Конструктор производа. Мој посао је да израђујем техничку документацију у делу конструкције каблова потребних за производњу и за давање понуда. Моја дужност је да пратим измене стандарда и да их примењујем у изради документације, затим да пратим достигнућа у области кабловске технике и да предлажем њихову примену. Учествовао сам у побољшењу нових произовда, као и у решавању рекламација и приговора купаца када је то потребно.
Као представник Новкабела, учествовао сам на 32. Саветовању CIGRE Србија у групи Б1 КАБЛОВИ са темом рада Средњенапонски гумирани армирани каблови.


Драган --- Висока школа електротехнике и рачунарства , упис: 2012 ; порука унета 2016. године
Уписао сам основне студије 2012. год. дипломирао у новембару 2015. год. просечна оцена током студирања 7.2 дипломирао на теми ЕКСПЛОАТАЦИЈА И ПЛАНИPАЊЕ ЕЛЕКТPОЕНЕPГЕТСКИХ СИСТЕМА са оценом 10. Презадовољан сам током студирања, пријатни професори као и читав кадар на челу са Проф. мр Александром Грујић само речи хвале за читаву школу и школовање.

Љубомир --- ЕТФ Београд, одсек Енергетски, смер за енергетске претвараче и погоне , упис: 1992 ; порука унета 2021. године
У средњој школи сам био електротехничар аутоматике, и ту своју љубав и интересовање према електротехници сам пренео и на студирање, давне 1992. године. Мој узор тада, а нарочито сада када сам још пуно ствари упознао у животу и гледам их другим очима, а има их још пуно које ћу тек упознати, био је Никола Тесла. Све у вези са њим ме фасцинира, а ваљда је она фотографија где седи испод електричног лука одредила и то да изаберем енергетику. Јер оно што је њега инспирисало је управо енергетика. И без ње не би ни било свих других области електротехнике. Она је мајка и база свему другом. Ми смо се, можда и мало грубо и непримерено шалили за време студирања, али и јесте тако: од енергетичара може да буде електроничар, али обрнуто не важи. И пуно примера из досадашње праксе ме је и уверило у ту тезу. Имао сам кроз посао контакте са људима свих струка са ЕТФ-а, и за ових мало више од 20 година упознао заиста пуно људи, учествовао на разним семинарима, путовао... и напредовао у послу. Био сам дуго времена у хидроелектрани, сада сам у електродистрибуцији. И поред пуно година у струци за мене је и то неки нов изазов и ново поље за учење, напредак и доказивање.


Pадомир --- ЕТФ Београд , упис: 1952 ; порука унета 2021. године
Ја сам већ 23 године пензионер. Радио сам на изградњи 400кV мреже Југославије у периоду од 1970 до 1980 године. Интересантно је да напоменем да су у периоду када сам студирао професори нашег факултета успели да издејствују да се Wb/m2 назове Тесла (Т) и тако Тесла сврста у сам врх великана развоја електроенергетике.

Марко --- ЕТФ БГ , упис: 2011 ; порука унета 2021. године
ЕТФ БГ је један од најбољих факлутета у региону. Даје широко образовање и могућност запослења на различитим пољима. Тренутно се бавим пројектовањем ТС за инострано тржиште, бавио сам се продајом, пројектовањем и извођењем на домаћем тржишту. Једина мана енергетике је што није плаћена као ИТ.

Гојко --- ЕТФ БГ , упис: 1992 ; порука унета 2021. године
ЕТФ ми је омогућио свестрано образовање и приступ изузетним могућностима и најпрестижнијим пројектима. У иностранству имају велико поштовање за нашу струку, а и у Србији, нарочито у последње време, напредне компаније дају одличне услове, па моја одлука да се вратим у Србију се показала исправном. И сада, огромна је потражња и жеђ за енергетичарима и нуде се изванредни услови.

Ненад --- Електронски факултет - Ниш , упис: 2012 ; порука унета 2021 године
Дужи низ година се бавим развојем модела и симулација који описују рад тржишта електричне енергије, узимајући у обзир техничке, економске и друштвене аспекте. Од 2018. године претежно радим на развоју енергетске и климатске стратегије у Србији, и саветовања државних институција и компанија у иностранству. Мој посао подразумева рад са стручњацима из земље и иностранства, сарадњу са институцијама (попут Министарства енергетике), рад на софтверским алатима у области енергетике и раду на пројектима са циљем стварања и развоја одрживе и "зелене" енергетике са што мање утицаја на климатске промене.
Одлучио сам се за Електронски факултет у Нишу пре свега због близине општине у којој сам одрастао (Неготин). Током студија сам спознао предности као што су: мање групе студената на смеру (до 30), великог броја студентских организација (EESTEC, BEST, SICEF, GNU клуб, и остали) и доступност наставног особља. Од недавно на факултету је оформљен Центар за предузетништво и изграђен је Научно-технолошки парк. Ту вам је и аеродром "Константин Велики" који вам омогућава да за ситан новац пропутујете Европу.
Знање које сам стекао на овом факултету ми је омогућило да упишем и завршим докторат на програму "Одрживих енергетских технологија и стратегија" са 3 универзитета из ЕУ: Comillas (Шпанија), TU Delft (Холандија) и KTH (Шведска).


Жељко --- ЕТФ Београд - Смер електроенергетски системи , упис: 1989 ; порука унета 2021. године
Ангажован на пословима праћења развоја и инвестиција електродистрибутивних (ЕДБ) и преносних електроенергетских објеката (ЕМС) на подручју Града Београда, а у функцији редовног снабдевања града електричном енергијом. Учествујем у модернизацији објеката јавног и декоративног осветљења, са аспекта енергетске ефикасности и рационалног газдовања енергијом. Учествујем у сагледавању коришћења, и штедње, електричне енергије и усклађивању мера за спровођење штедње енергије у складу са Законом о енергетици. Укључен у припрему Програма за израду Стратегије развоја енергетике у Београду као и Програма за рационално газдовање и смањење губитака енергије у Београду. Стални члан Савета за развој електроенергетике Града Београда и био координатор на Пројекту изградње ТС 400/110 kV ``Београд 20`` са прикључним далеководима ДВ 400 кV и 110 кV, а у функцији сигурног, поузданог, економски и енергетски ефикасног снабдевања електричном енергијом града Београда. У Савету за развој електроенергетике Града Београда, са редовним професорима ЕТФа (пок. М. Ћаловић, Н. Мијушковић, М. Ђурић, и др), задужен за анализу рада и праћење експлоатације електроенергетског система Београда, а и Србије. Аутор неколико стручних радова на тему Интелигентна мрежа - "Smart grids" као претпоставка да се велике количине зелене електричне енергије, у будућности, интегришу оптимално у електроенергетски систем Србије путем управљања потрошњом, а посебно обрадио тему - Развој мониторинга у кабловским мрежама 110 kV у Београду.

Никола --- ЕТФ Београд , упис: 2006 ; порука унета 2021 године
Студирање је најбољи део живота, носи пуно лепих успомена. Студентски дом је такође лепа ствар. Доста колега са ЕТФ борави у дому, тако да су везе постале још чвршће. Након факултета запослеио сам се у компанији ЕМС које је идеално место за енергетичара за први посао, а и за касније.

Владан --- ЕТФ Београд , упис: 1993 ; порука унета 2021. године
Енергетика није била мој први избор. Могу рећи, да у младом уму, поглед на машине у лабораторијама које су вршњаци мојих родитеља није будио знатижељу. Питао сам се - па зар није нешто ново измишљено од Тесле.
Рачунски центар и те новотарије са компјутерима су биле дефинитивно примамљивије (наравно не у боји, већ зелени терминали). Али ме је на ову страну окренуо, донекле, и легендарни професор електронике Цаја. Он је једном приликом изјавио да су енергетичари - прави инжењери, да они разумеју како овај "наш" енергетски свет функционише. Како било, изабрао сам енергетски смер.
Престала су премишљања, одлука је већ пала и онда просто почнеш да учиш, и учиш и још више учиш. Мало на факултету, по читаоницама, мало на журкама по студентским домовима. Схватиш да је то тек почетак. Наравно нисам то тада схватао. Тада сам само учио (и био по журкама и протестима).
На завршним годинама (када схватих поштовање у професорском обраћању са - "Колега"), слика о величини и комплексности нашег света почиње да се чине смисленијим. И осећај да си део тога је много моћан (поготово кад почнеш да причаш у кА и кV).
И дан данас учим. Све се врти око енергије. Наше знање електромагнетике у реалном свету је нешто што не застарева. Са годинама стичетете искуство. Има нових алата (компјутери и програмирање су ми увек били драги) али је основа онаква како су их Максвел, Фарадеј и други поставили. И то је јака основа коју вам Електроенергетика даје. Да схватате процес. Да будете - Инжењер.
Поносан сам на свој успех. И захвалан професорима и асистентима и колегама - заједно смо се борили са задацима и проблемима.
Кроз свој радни век сам прошао кроз различите области - примарна опрема, секундарна, прорачуни, пројектовања, тестирања, надзор. Видео сам и постројења од милион волти и гасом изолована, затим разне довитљивости и генијална решења пројектаната и брилијантних инжењера широм света. Драго ми је што их познајем. И трудим се да им будем достојан колега.


Марко --- ЕТФ Београд , упис: 2015 ; порука унета 2021. године
Тренутно сам запослен у ХЕ Зворник. Сматрам да је факултет јако добар, знање које се стиче применљиво у пракси али потребно је више праксе на самом факултету. Завршио сам смер енергетика који представља јако широк спектар области и посла у Србији па страх од незапослења готово и да нема.Што се тиче самог посла који обављам, доста је динамичан, састоји се из канцеларијског али и погонског дела, може доста да се научи и савлада. Будите упорни и верујте у себе!