elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Jul 2024 - n1 - Evropska mreža operatora o junskoj regionalnoj havariji

Regionalna havarija u elektroenergetskom sistemu, koja je 21. juna dovela do nestanka struje u skoro celoj Crnoj Gori, delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, nastala je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E), prenose Vijesti.

„Istrage koje su do sada sprovedene su dovele do sledećeg niza događaja: U 12:09‚časova 400 kV dalekovod Ribarevine – Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22 časova, 400 kV dalekovod Zemblak – Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom sa nekoliko povreda sistema u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog evropskog elektroenergetskog sistema je počeo brzo da pada“, saopštio je ENSTO-E, prenose Vijesti.

U 12:24h, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regionu, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previskog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sistema.

„Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili da padaju do nule, dok su sa druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu“, objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertskog panela.

Neposredno prije incidenta pogođeno područje je, ukazuje ENTSO-E, uvozilo oko 2000 MW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije (Monita).

U ponedeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prenosnog sistema (TSO) u regionu održali prvi sastanak zajedničkog Ekspertskog panela.

Ekspertski panel će, kako je najavljeno, detaljno istražiti osnovne uzroke ovog incidenta i dati preporuke u finalnom izvještaju, koji će takođe biti objavljen.

Ovim ažuriranjem ENTSO-E izveštava o nizu događaja tokom incidenta, koji je zahvaljujući koordinisanim naporima pogođenih TSO-a okončan u roku od nekoliko sati uz obnovu napajanja električnom energijom.

Iz ENTSO-E napominju da su sve informacije objavljene do sada, uključujući i ovu komunikaciju, podložne rezultatima detaljne istrage o incidentu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

18 Jul 2024 n1
Evropska mreža operatora o junskoj regionalnoj havariji
18 Jul 2024 b92
Rusija i Mađarska počinju zajedničku gradnju
16 Jul 2024 seebiz
Zaustavljanje rada TE koštat će EPCG 70 milijuna eura
16 Jul 2024 ekapija
Zapadni Balkan ima dovoljno planiranih solarnih i vetroelektrana da se odrekne gasa
10 Jul 2024 seebiz
Slovenija: Lani veća proizvodnja i manja potrošnja električne energije
4 Jul 2024 biznis
Zapadni Balkan kasni sa sprovođenjem evropskog zakonodavstva
4 Jul 2024 alo
Procureo kotao u TE Pljevlja
4 Jul 2024 see
Slovenija će u sljedeće tri godine za projekte OIE izdvojiti 271 milijun eura
6 Jun 2024 seebiz
Solaris Pons pustio u rad 1000-tu sunčanu elektranu

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika