elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Maj 2024 - rtv - Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije

Vlada Crne Gore, a rekao bih i ostale vlade zemalja Zapadnog Balkana nisu kadre da same u potpunosti sprovedu proces energetskih tranzicija i za to nam je potrebna podrška evropskih partnera a da bismo je imali, moramo biti bliski, znati šta nam je interes i tako jedinstveni nastupati, izjavio jer danas ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović.

On je u izjavi novinarima na konferenciji Beogradski energetski forum, koju organizuje portal Balkan Green Energy News istakao da je glavni zadatak Crne Gore u ovoj oblasti da smanji proizvodnju ugljen-dioksida i ostalih gasova s efektom staklene bašte.

"To je jedna stavka a takođe i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i ako to uradimo uspećemo da ostvarimo naš nacionalni energetski i klimatski plan", rekao je on.

Naveo je da su glavni problemi koje je neophodno rešiti Termolektrani (TE) Pljevlja koja proizvodi 40 odsto struje u ovoj zemlji a drugo je kako odvratiti građane Crne Gore od grejanja na ugalj.

Kada je reč o TE Pljevlja, istakao je da se radi na njenoj ekološkoj rekonstrukciji koja bi trebalo da se završi tokom sledeće godine.

"Iako deluje kao manji problem, moram reći da je sa mog aspekta i veći problem to kako naterati stanovništvo da odustane od korišćenja uglja za potrebe grejanja. Krenuli smo u rešavanje tog problema, pre svega kroz stimulisanje mera energetske efikasnosti", rekao je Mujović.

Dodao je da je to ogromna šansa Crne Gore kojom se građani žele podstaći na veće korišćenje modernih sistema uređaja za grejanje i hlađenje, koji će koristiti ili električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora ili neke druge adekvatne, ekološki prihvatljive izvore.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
12 Apr 2024 vijesti
Od EPCG i CGES dobit 88 miliona
21 Mar 2024 vijesti
Električna energija istorijska šansa za Zapadni Balkan
18 Mar 2024 biznis
Naredna godina biće izazovna za energetski sistem Crne Gore
26 Jan 2024 dan
Produžen rok za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW
23 jan 2024 vijesti, novosti
EPCG: TE Pljevlja obarala rekorde i u 2023.
16 Jan 2024 biznis
Realizacija projekta Solari 5000+ u Crnoj Gori planirana tokom ove godine
9 Jan 2024 seebiz
Dobit EPCG rekordna
3 Dec 2023 biznis
EPCG neće povećati cenu struje

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika