elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Jul 2021 - politika - Prva mini elektrana na Ibru

Na reci Ibar, nedaleko od Raške, okončana je gradnja prve mini hidroelektrane za koju je, kako doznajemo u raščanskom Odeljenju za urbanizam, početkom ove godine izdata i upotrebna dozvola. Pomenutom gradnjom, reka Ibar u ataru sela Pavlice premošćena je na, kako su nam stručnjaci objasnili, pribranski tip gradnje hidrelektrana. A to znači da je u ovom slučaju voda reke zaustavljena ustavom visine pet metara, a mašinska zgrada se nalazi u koritu reke pa se voda ne usmerava u cevi. Na ovaj način se i ne stvara veća akumulicija, osim što se neznatno iznad postrojenja širi korito reke. No, uprkos tim objašnjenjima i tvrdnjama stručnjaka da gradnja ovakve mini elektrane neće nizvodno štetiti biljnom i životinjskom svetu ovih julskih vrućina, kod meštana Raške i prolaznika ibaraskom magistralom, prizor da se reka Ibar može preskočiti, ipak nailazi na negodovanje.

Dozvola za ovu prvu mini elektranu na Ibru izdata je još pre tri godine, gradila se duže a investitor je Dragan Sipčić, tj. preduzeće ,,Pavlica” iz Beograda. Od resornog ministarstva odobrena snaga elektrane je 1,9 megavata dok se kao moguća instalisana snaga pominje i megavat više.

Podizanje ove mini hidroelektrane nije u nikakvoj vezi sa davnim projektom ,,Ibarskih hidroeletrane” prema kome je Ibar trebalo da bude premošćen branama visine od 10 do 14 metara, a ispod deset jezera bilo bi sagrađeno isto toliko postrojenja iz kojih bi se ukupno dobijalo 103 megavata energije. No, ta investicija, od oko 300 miliona evra nije realizovana jer je partnerstvo „Eletroprivrede Srbije” i italijanske kompanije ,,Seći energija” raskinuto. Ali ta planska dokumenta posebne namene još važe. Tako se na potencijalne partnere u gradnji postrojenja i Ibar kao neiskorišćen energetski potencijal i dalje računa, kao i na gradnju za druge namene pokraj budućih akumulacionih jezera, posebno u cilju razvoja turizma duž ibarske doline.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

26 Jul 2021 politika
Prva mini elektrana na Ibru
19 Jul 2021 rts
Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
21 Jun 2021 danas
Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra
17 Jun 2021 bbc
Životna sredina i energija vetra
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
29 Maj 2021 mondo
Srpska elektroenergetika u nametnutoj tranziciji
27 Maj 2021 rts,politika,nova
Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE
26 Maj 2021 slobodnaevropa
Srbija između izbacivanja uglja i protesta radnika