elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Sep 2023 - bizlife - Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je u kineskom gradu Sjamenu potpisala dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom Ziđin majning o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji u iznosu od 3,8 milijardi dolara i otvaranju solarne elektrane.
Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika „Čukaru Peki“, kojim je Ziđin majning potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije, saopštilo je Ministarstvo u Beogradu.

„Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine“, preneto je u saopštenju.

„Takođe, investicija Ziđin majninga u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva“, poručila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma „One China, One Serbia“, u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Srbija počasni gost.

Zatvarajući forum, ministarka je ocenilla da memorandumima „počinje i nova era još boljih odnosa, koji se zasnivaju pre svega na prijateljskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

Podsetila je i da Srbija i u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

14 Sep 2023 euractiv
SEE ENERGY Connect & Supply 2023
11 Sep 2023 bizlife
Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara
5 Sep 2023 nedeljnik
OIE Srbija objavljuje program konferencije OIE SRBIJA 2023
19 Avg 2023 biznis
Kiparski investitor gradi Kladovo Solar Gate
17 Avg 2023 biznis
Za tržišne premije nadmetalo se 16 investitora u solarne i vetroelektrane
14 Avg 2023 biznis
Ističe rok ponuđačima na aukcijama za tržišne premije za solarne i vetroelektrane
12 Avg 2023 politika
Samo „pametna” brojila čitaju potrošnju iz solarnih panela
4 Avg 2023 politika
Oko pet odsto ukupne proizvodnje u Srbiji dolazi iz vetra i sunca
1 Avg 2023 biznis
Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika