elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Maj 2024 - seebiz - Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE

Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, najviše električne energije proizvodi se u hidroelektranama (48 posto), zatim u vjetroelektranama (30 posto), a ostatak u solarnim elektranama.

Međutim, prema podacima REN-a, proizvodnja u solarnim elektranama značajno je porasla. Naime, prošlomjesečni porast proizvodnje u solarnim elektranama bio je najveći mjesečni porast ikada. Tada je postignuto da se 10 posto potreba za električnom energijom podmiruje korištenjem sunčeve energije.

U Portugalu je u prva četiri mjeseca ove godine udio fosilnih goriva u proizvodnji električne energije bio devet posto. U tom kontekstu potrebno je izdvojiti činjenicu da je potrošnja plina u prva četiri mjeseca ove godine prepolovljena u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

No, zanimljivo je da 94,9 posto udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije nije nacionalni rekord Portugala. Dapače, najveći udio bio je 1978. godine, kada je iznosio 95,4 posto.

Ova je zemlja napravila veliki iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije - sa 27 posto u 2005. na 54 posto u 2017. Prije tri godine počela je postupno ukidati proizvodnju ugljena i povećava svoj hidroenergetski potencijal. Nadalje, lani je bila treća u svijetu po korištenju vjetra za proizvodnju električne energije (29 posto). Slijede Irska (36 posto) i Danska (58 posto).

No, kako je objavila britanska organizacija Ember, Portugal je svoj vrhunac u korištenju vjetra za proizvodnju električne energije imao 2019. godine, prenosi Euronews.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

16 Jul 2024 politika
Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta
4 Jul 2024 bbc
Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju
28 Jun 2024 novimagazin
Iz obnovljivih izvora proizvedeno 44,7 odsto električne energije u EU
10 Jun 2024 biznis
Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora
6 Jun 2024 blic
Države sveta neće postići ciljeve sa konferencije COP28
3 Jun 2024 blic
Teksaška ekološka revolucija
14 Maj 2024 politika
Više od 30% svetske električne energije stiže iz obnovljivih izvora
13 Maj 2024 seebiz
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE
9 Maj 2024 biznis
Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije


Web Analytics