elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Sep 2023 - seebiz - Europa mora modernizirati EES

Europa mora uložiti puno novca u modernizaciju zastarjelih električnih mreža želi li ostvariti klimatske ciljeve i zamijeniti fosilna goriva strujom iz obnovljivih izvora, upozorila je udruga proizvođača struje Eurelectric.

Planovi Europske unije predviđaju milijune novih električnih vozila na cestama do 2030. godine kako bi se ublažile klimatske promjene i ogromnu ekspanziju obnovljive energije. Kućanstva bi istodobno trebala zamijeniti sustave grijanja na fosilna goriva dizalicama topline koje koriste struju.

"Želimo transformirati cijeli energetski sustav rekordnom brzinom"

Da bi EU ostvario zelene ciljeve, godišnja ulaganja u europske električne mreže trebala bi u godinama do 2050. u prosjeku biti najmanje 84 posto veća nego 2021., upozorila je udruga Eurelectric u četvrtak.

"Želimo transformirati cijeli energetski sustav rekordnom brzinom, zamijeniti fosilna goriva - naftu i plin - električnom energijom. Priključujemo na mrežu značajne nove proizvodne kapacitete, dodajemo električne automobile, dizalice topline", tumači glavni tajnik udruge Kristian Ruby.

"Zato ne možemo reći da će ono što smo radili prije deset godina biti sasvim dovoljno i u idućih deset. To jednostavno nije točno", kaže Ruby za Reuters. Europska komisija procjenjuje da do 2030. u elektroenergetsku mrežu treba ulagati 584 milijarde eura godišnje da bi se ispunili zeleni ciljevi.

Očekuje se da će velik dio tog iznosa biti namaknut iz privatnih izvora ili iz mrežnih naknada. Eurelectric smatra da bi javno financiranje trebalo biti usmjereno u brzu modernizaciju mreža, a ne u gradnju dugoročne infrastrukture, poput vodikovih projekata planiranih u idućem desetljeću.

"Ako jako brzo ne moderniziramo mrežnu infrastrukturu, nećemo postići naše ciljeve za 2030."
Povjerenica EU za energetiku Kadri Simson rekla je za Reuters da će mrežni projekti biti uvršteni u popis prekogranične infrastrukture koja će nositi kraći postupak izdavanja dozvola i pristup financiranju EU.

"Ako jako brzo ne moderniziramo mrežnu infrastrukturu, nećemo postići naše ciljeve za 2030.", rekla je Simson.

Četrdeset posto europskih elektrodistribucijskih mreža starije je od 40 godina. Većina je izgrađena oko velikih elektrana i morat će biti modernizirana da bi mogla distribuirati struju iz okolnih solarnih panela i vjetroelektrana koji bi trebali biti priključeni u ovom desetljeću.

Zemlje EU pregovaraju o reformama tržišta električne energije koje bi operaterima mreža mogle olakšati i ubrzati ulaganja u modernizaciju mreža. No pregovori su zapeli u lipnju zbog spora oko državnih potpora elektranama, napominje Reuters.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

22 Nov 2023 politika
Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime
20 Nov 2023 blic
Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi
26 Okt 2023 euractiv
Veštačka inteligencija bi mogla da koristi energiju koliko i cela država
5 Okt 2023 novimagazin
Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean
5 Okt 2023 euractiv
Borna za kontrolu cene električne energije u EU
3 Okt 2023 euractiv
Revolucionom tehnikom do spasa za planetu
12 Sep 2023 biznis
Industriji solarne energije u EU preti bankrot
5 Sep 2023 kamatica
NEMAČKA: 15 MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA DO 2030.
4 Sep 2023 blic
Ovako izgleda najveća evropska virtuelna elektrana


Web Analytics