elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

31 Avg 2023 - voa - Snabdevač strujom priznao krivicu za požar na Havajima

Kompanija za snabdevanje strujom na Havajima, Havaian elektrik priznala je da su nedavne fatalne požare izazvali njeni dalekovodi, ali je istovremeno okrivila vatrogasce zato što su rekli da je požar pod kontrolom i napustili lokaciju gde je izbio, da bi ubrzo potom u blizini buknuo novi.

U požarima je poginulo najmanje 115 osoba, a najmanje 338 se vodi kao nestalo.

Havaian elektrik je objavio saopštenje u nedelju kao odgovor na tužbu okruga Maui u kojoj se okrivljuje što nije isključio struju - uprkos izuzetno jakim vetrovima i suvim vremenskim uslovima. Oni to negiraju i kažu da je struja na zapadnom Mauiju bila isključena šest sati pre izbijanja drugog požara.

Ovo je prvi put da se snabdevač strujom oglasio posle požara, a u saopštenju priznaje da su požar 8. avgusta ujutru izazvali dalekovodi koji su pali na jakom vetru.

Ali, Havaian elektrik za veći deo razaranja krivi vatrogasce okruga Maui, jer se vatra ponovo rasplamsala tokom popodneva i zahvatila grad Lahainu, gde je uništeno najmanje 2.000 objekata.

Ričard Frid, advokat iz Honolulua zastupa okrug Maui, uzvratio je da bi „sve ovo bilo besmisleno“, da dalekovodi Havaian elektrika nisu izazvali početni požar.

„To je najveći problem. Oni mogu da igraju oko ovoga koliko god žele. Ali za to nema drugog objašnjenja".

Majk Morgan, advokat iz Orlanda koji trenutno na Mauiju radi na parnicama u vezi sa požarima za svoju firmu, rekao je da misli da je izjava Havaian elektrika pokušaj da se prebaci odgovornost.

"Preuzimajući odgovornost za izazivanje prvog požara, a zatim upirući prstom u požar koji je izbio svega 70 metara dalje i tvrdeći da nisu oni krivi, već vatrogasci koji je trebalo požar da ugase - nisam baš siguran koliko je to održivo. I prerano je, istrage su još u toku", kaže ovaj advokat.

Nadležni sada ispituju električnu opremu koja je odneta sa mesta gde se pretpostavlja da je izbio požar.

Video snimci i fotografije koje je analizirao AP potvrdili su da su strujni kablovi bili na otvorenom i izloženi svakakvim vremenskim uslovima, uprkos pokušajima pojedinih komunalnih preduzeća u oblastima gde su česti požari i uragani, da se ti kablovi pokriju ili stave pod zemlju.

Dodatni problem je to što je dobar deo od 60.000 stubova, uglavnom drvenih, dotrajao i što nije bio ni blizu da ispuni nacionalni standard donet 2002. godine - da mora da izdrži udar vetra od 168 kilometara na sat.

Dok je uragan Dora prolazio južno od Havaja i donosio jak vetar, stanovnik Lahaine Šejn Treu je 8. avgusta ujutro video da je oborena bandera i da je strujni kabl zapalio travu. U 6 sati i 37 minuta je pozvao vatrogasce.

Takvi požari nisu neobični za Lahainu, gde je klima izuzetno suva. Vatrogasci su došli na lice mesta i objavili da je požar 100 odsto pod kontrolom u 9 sati i 55 minuta, da bi potom otišli po drugim pozivima.

Havaian elektrik je saopštio da su njihove ekipe ponovo došle na lice mesta kasnije kako bi popravile šta treba, i da nisu opazile ni vatru ni dim, kao i da je struja bila isključena. Nedugo posle 3 popodne, opazili su mali požar u blizini i pozvali vatrogasce, saopštila je kompanija.

Stanovnici tvrde da je žar od jutarnjeg požara ponovo buknuo, i da se vatra proširila ka centru Lahaine.

Direktorka Havaian elektrika Šili Kimura rekla je da su "izvučene važne pouke iz ove tragedije i da je ostalo da se vidi kako da potrošači budu bezbedni dok klimatske promene širom sveta napreduju".

Kompanija se suočava sa brojnim tužbama zbog požara. Advokat Pol Sarita kaže da je "tragedija epskih razmera mogla biti sprečena".VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

26 Sep 2023 b92
Ovo je 10 najvećih nukleranih elektrana na svetu
11 Jun 2023 euractiv
Detaljna analiza budućnosti evropskog tržišta električne energije
5 Apr 2023 politika
Termoelektrana u Lisabonu pretvorena u muzej
27 Mar 2023 b92
Nestašice struje u SAD
29 Sep 2022 politika
Francuzi uvoze struju a proizvodnja dodatno opala
29 Avg 2022 danas
Ima li kraja divljanju cena energije u Evropi?
8 Avg 2022 politika
Pet nuklearki u Francuskoj privremeno izuzeto od ekoloških pravila
19 Mar 2022 danas
Češka raspisala tender za novi reaktor
16 Mar 2022 danas
Ko ima monopol na proizvodnju struje i gasa u EU?


Web Analytics