elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Nov 2022 - autoblog - Tesla želi da njihovi konektori za EV punjače postanu standard

Kada je punjenje električnih automobila u pitanju, problem nastaje u kompatibilnosti konektora u električnim vozilima i EV punjačima. To je najviše izraženo u Severnoj Americi, gde ima i najviše električnih vozila.

Tesla je razvila sopstveni punjač, koji se razlikuje od drugih, što je i logično, jer je to prva kompanija koja je na tržište izbacila veliki broj električnih automobila. Svi ostali automobili upotrebljavaju konektore koji su u skladu sa trenutnim severnoameričkim standardom – Combined Chargingg System (CCS).

Međutim, kao dominantna kompanija na EV tržištu Severne Amerike, Tesla želi da promeni taj standard. S tim u cilju, omogućili su da dizajn i specifikacije njihovog standarda za konektore punjača bude dostupan svim proizvođačima. Istovremeno su ovaj konektor rebrendirali u „Nort American Charging Standard (NACS)“, što očigledno ukazuje na želju da to postane i zvanični standard za konektore punjača. Kompanija se nada da će proizvođači punjača za električna vozila prihvatiti ovaj dizajn i da će ga implementirati u svoje postojeće i buduće modele punjača.

Teslini argumenti su, osim velikog broja vozila koji ih već koriste, da ovi konektori nemaju pokretne delove, manjih su dimenzija i obezbeđuje brže punjenje od konkurentskih alternativa. Već sada, broj vozila koja upotrevljavaju NCAS je duplo veći od broja vozila sa CCS standardom, a i broj instaliranih Teslinih punjača je za 60 procenata veći od svih CCS punjača na tlu Severne Amerike. To su svakako brojke koje se ne mogu zanemariti.

U prilog tome, Tesla je navela da već postoji određen broj operatera koji planira da inkorporira NCAS konektore u svoje punjače, mada nisu naveli koji su to operateri, ni koliko punjača je u pitanju. U svakom slučaju, brojke idu u prilog Tesli, a da li će se njihova želja ostvariti, videćemo u narednim godinama.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Nov 2022 biznis
Vetroturbine najvredniji „zeleni“ proizvod EU
28 Nov 2022 euronews
Francuska i Irska se povezuju podvodnim energetskim kablom
28 Nov 2022 dw
Nemačka: revolucionarna baterija po ugledu na živi organizam
28 Nov 2022 blic
Domaćinstva u Britaniji smanjila potrošnju energije za oko 10%
21 Nov 2022 energetikanet
Spore i rijetke punionice električnih vozila
15 Nov 2022 b92
Električni kamioni su previše zahtevni?
15 nov 2022 blic
Francuska: Zemlja pred "blekautom"
15 Nov 2022 autoblog
Tesla želi da njihovi konektori za EV punjače postanu standard
9 Nov 2022 b92
Švedska : Zbog kvara isključen nuklearni reaktor


Web Analytics