elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Nov 2021 - politika - Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj

Rastuća potražnja za strujom u Španiji, u kojoj se energetska kriza zaoštrava zbog hladnoće, naterala je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula i koja je predviđena za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije staklenih gasova.

Rast globalnih cena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana usled male količine padavina, baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vreme sve više Španaca uključuje grejanje.

Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ove nedelje ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u severozapadnom regionu Galicije, prenosi Rojters.

Kompanija je 2019. zatražila odobrenje vlade da zatvori ovu elektranu u okviru svog plana za postepeni izlazak iz uglja, u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030, kaže portparol kompanije, prenosi Tanjug.

Mada ugalj ima zanemarljiv udeo u energetskom miksu Španije - manje od 2,0 posto u ukupnoj proizvodnji struje prema podacima konsultantske kompanije za klimu Ember - povratak As Pontesa na mrežu je u snažnoj suprotnosti s dešavanjem u susednoj Portugaliji, koja je prošlog vikenda zatvorila svoju poslednju preostalu elektranu na ugalj.

Ipak, Španija ide sličnom putanjom - do kraja oktobra je u zemlji potrošeno 16 posto manje uglja nego u istom periodu 2020, navode iz Embera.

Budući da su cene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i neke druge zemlje se privremeno vraćaju uglju.

Podaci Embera pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh, ili za oko 7,0 posto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

25 Nov 2021 politika
Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj
23 Nov 2021 021
Portugal četvrta zemlja EU koja je zaustavila elektrane na ugalj
22 Nov 2021 politika
Niko ne žuri sa obećanim zatvaranjem termoelektrana
17 Nov 2021 rts
Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti
15 Nov 2021 blic
VELIKA KRIZA U UKRAJINI
10 Okt 2021 021
I Nju Delhi bi mogao da ostane bez struje
8 Okt 2021 alo
U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora
1 Okt 2021 rts
Energetska kriza u Kini - usporen rast ekonomije
29 Sep 2021 politika
Evropi prete nestašice struje i gasa


Web Analytics