elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

23 Nov 2021 - srbijadanas - PONOVO RASTE CENA STRUJE

Energetska kriza, za koju se naivno pomislilo da je iza nas, se vraća u punom jeku. Prema podacma Epeksa (evropske berze električne energije) cene električne energije su se u više evropskih zemalja počele ponovo da obaraju stare i postavljaju nove rekorde.

Kako je na svom Tviter nalogu objavio Havier Blas, glavni dopisnik za energetiku Blubmerg Njuza, cena za jedan megavat čas električne energije u Nemačkoj se popela na 241 evro, što je treća najveća cena ikada.

- Pored Nemačke, i druge zemlje će se sutra suočiti sa vanserijski visokim cenama struje, uključjući Francusku, Švajcarsku i Belgiju. Cene u Istočnoj Evropi i Balkanu su takođe na bolno visokim nivoima, što postavlja vlade u regionu u nezavidnu poziciju, napisao je Blas na Tviteru.

Sutrašnje cene struje

Prema podacima Epeksa, trenutne cene za sutrašnju struju su sledeće: Holandija 219,93 dolara po megavat času; Nemačka 241,87 evra po megavat času; Belgija 267,23 evra po megavat času; Austrija 266,39 evra po megavat času; Francuska 270,21 evra; Švajcarska 273,79 evra;

Zašto ponovo rastu cene struje?

Nekoliko svetskih medija i korporacija je uveliko upozorilo da će sa prvim padom temperature u Evropi, energetska kriza samo produbiti. Suštinski, kako se javlja veća potreba za grejanjem, u te svrhe odlazi veća količina energenata, stoji u saopštenju kompanije S&P Global.

Tako se dolazi u situaciju da bi se odogovorilo na kombinovanu potražnju i za grejanjem i za proizvodnjom električne energije rastu cene. Slučaj gasa, kako ruskog čije obećane dodatne isporuke mogu da se bukvalno zanemare, i norveškog kog nema dovoljno zbog velikih popravki na gasovodima, piše Blumberg.

Najveći snabdevač električnom energijom u Velikoj Britaniji, je pre deset dana upozorio 9 miliona svojih korisnika da se pripreme za hladniji period koji bi mogao da traje i do 6 nedelja.

Pored toga, hladnije vreme i sneg su pogodili i Kinu, te drugi najveći potrošač energenata na svetu takođe povećava svoje energetske apteite.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

25 Nov 2021 politika
Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj
23 Nov 2021 srbijadanas
PONOVO RASTE CENA STRUJE
15 Nov 2021 blic
VELIKA KRIZA U UKRAJINI
15 Nov 2021 021
EDF neće isključivati struju zbog neplaćenih računa
8 Nov 2021 b92
Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava
4 Nov 2021 novaekonomija
EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja
21 Okt 2021 novaekonomija
EU: Cena struje najviše porasla u Sloveniji
14 Okt 2021 politika
Nuklearna energija na putu da dobije „zelenu etiketu”
8 Okt 2021 alo
U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora


Web Analytics