elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Jun 2021 - sputnik - Rusija gradi nuklearku nove generacije

Rusija je pokrenula izgradnju novog nuklearnog energetskog kompleksa budućnosti, prvog na svetu energetskog bloka nove generacije BREST-OD-300, kod kojeg havarije tipa Černobilja i Fukušime će biti u principu nemoguće.

Izgradnja se odvija u gradu Seversku na platformi „Sibirskog hemijskog kombinata“ (SHK) ruske državne korporacije „Rosatom“.

S tim u vezi, predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je da početak izgradnje jedinstvenog energetskog bloka u Rusiji označava početak nove ere u nuklearnoj energetici.

Energetski blok sa snagom od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u SHK u okviru projekta „Proboj“. Očekuje se da će reaktor BREST početi sa radom između 2025-2030. godine.

Od prve industrijske nuklearke do „bloka budućnosti“

Tehnologije u osnovi eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa istovremeno će omogućiti rešavanje ključnih zadataka nuklearne industrije u vezi sa ekologijom i sirovinama.

BREST nije jedini takav na svetu, ali je prvi koncept koji zadovoljava sve bezbednosne i ekonomske zahteve nuklearne energetike i usmeren je na rešavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od otprilike 1200 megavata.

Novi nuklearni „energetski kompleks budućnosti“ gradi se na mestu gde je krajem 1950-ih godina pokrenuta prva ruska industrijska nuklearna elektrana — Sibirska nuklearna elektrana.

Inače, Rusija je prva u 21. veku izgradila i pustila u rad nuklearne energetske blokove sa reaktorima takozvane generacije „tri plus“, a sada je reč o ovladavanju tehnologijama postrojenja četvrte generacije.

Ruski stručnjaci uspeli su da pokažu da je moguće napraviti brze nuklearne reaktore na takav način da će njihova bezbednost biti zasnovana na zakonima prirode, a ne na stvaranju dodatnih inženjerskih barijera i povećanju broja osoblja. To i jeste princip prirodne bezbednosti, koji je ušao u osnovu koncepta BREST.

Njegova konstrukcija isključuje takozvano ubrzanje neutrona koje je izazvalo katastrofu u Černobilju. Pored toga, sa reaktorom BREST nemoguć je scenario katastrofa ni kao u elektrani „Fukušima“.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

26 Jul 2021 danas
Klima u senci Černobilja
21 Jul 2021 vesti
Ugašen požar u mađarskoj nuklearci Pakš
13 Jul 2021 sputnik
Hitno isključen prvi blok beloruske nuklearne elektrane
17 Jun 2021 danas
Irak će do 2030. izgraditi osam nuklearnih reaktora
8 Jun 2021 sputnik
Rusija gradi nuklearku nove generacije
4 Jun 2021 danas
Gejts i Bafet grade nuklearku
11 Maj 2021 srbijadanas
ČERNOBILJ: Sve veći broj neutrona
27 Apr 2021 sputnjik, dw
Černobiljska katastrofa — otrežnjujuće upozorenje i naučena lekcija
27 Apr 2021 vesti
Austrija ostaje pri svom „ne“ nuklearnoj energiji


Web Analytics