elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Sep 2023 - novimagazin, biznis - Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana

Brži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost elektroenergetskog sistema Srbije, a da bi to bilo ostvareno potrebna je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.
On je posle obilaska japanaske reverzibilna HE "Okutataragi", snage 1.932 megavata, rekao da je ona primer tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana, saopštio je EPS.

Kako je naveo Živković, "Okutaragi" je najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija.

"Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE Okutataragi, koja se nalazi u Asagu, u perfekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna", kazao je Živković.

Dodao je da je projekat reverzibilne HE "Bistrica" za EPS strateški i da je to jedna od najvažnijih investicija.

"Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE Bistrica, planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za pokrivanje oscilacija u radu obnovljivih izvora energije", rekao je Živković.

Uoči obilaska reverzibilne HE "Okutataradži", Živković je prisustvovao sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volju da podrže projekat izgradnje RHE "Bistrica", saopštio je EPS.

Japan zainteresovan za saradnju na izgradnji RHE Bistrica

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

JICA je, kako je ministarstvo saopštilo posle sastanka, već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

„Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. RHE Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije“, naglasila je Đedović Handanović.

Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi, kako je pojasnila ministarka, povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

„Planirani kapacitet RHE Bistrica je 656 MW i izgradnja ovog postrojenja značajna nam je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovali fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom. Dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem“, navela je Đedović Handanović

Ona je dodala da je duže od dve decenije Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori, kao i da je naša zemlja sa JICA i do sada imala dobre odnose i podršku.

„Pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelje smo sa JICA dogovorili da postrojenje u TENT A bude završeno početkom godine, a sada smo to i potvrdili. Postrojenje za odsumporavanje koristiće najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana. Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, i da kroz tu saradnju možemo obezbediti ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija“, rekla je ministarka.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, predsednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keidanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Nov 2023 nova
Pokrenut postupak protiv Srbije zbog rada TE Morava
11 Nov 2023 blic
VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE
10 Nov 2023 biznis
EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
7 Nov 2023 rtv
Srbija i Republika Srpska uskoro grade hidroelektranu Buk Bijela na Drini
2 Nov 2023 telegraf
EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje
1 Nov 2023 biznis
EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije
1 Nov 2023 alo
EPS izdao važno saopštenje za sve građane
1 Nov 2023 danas
Od danas skuplji struja i gas za domaćinstva
1 Nov 2023 kurir
NOVI KILOVATI EPS IZ SUNCA

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika