elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Sep 2023 - sputnik - Novi ugovori za snabdevanje strujom stižu u dva miliona domaćinstava

Na adrese više od dva miliona domaćinstava i potrošača iz kategorije „mali kupci“ stižu novi ugovori o snabdevanju električnom energijom, zbog čega su građani zabrinuti.

U šalter-salama EPS-a već su gužve, građani traže objašnjenje šta potpisuju i strahuju da će, ako ne potpišu, ostati bez struje ili će im se uvećati račun.

Građani strahuju zbog novih ugovora za struju

„Danas sam došla, jer sam dobila ovaj poziv do petka da se javim i da potpišem neki ugovor o redovnoj isporuci struje. Čekam da to potpišem. Ne znam da li će biti redovna isporuka ili neće. Imam dva stana, ali tamo mi nije stiglo“, priča Mirjana Kocbek iz Beograda.

Iz EPS-a poručuju da nema razloga za brigu i da se ništa ne menja.

Zakon o energetici ih obavezuje da korisničku bazu usaglase sa realnim stanjem na terenu i sa svima imaju ugovore o snabdevanju, jer od 3.600.000 potrošača u kategoriji domaćinstava, sa dva miliona još ga nemaju.

„Ukoliko je došlo do promene korisnika, molim građane da dođu do šaltera ili da se jave na brojeve telefona da izvršimo promenu. A ovi što nije promenjen korisnik, samo treba da potpišu ugovor, stave u kovertu na koju smo stavili da je poštarina plaćena i pošalju nazad“, objašnjava direktor EPS snabdevanja Aleksandar Bjeličić.

Pored domaćinstava, na garantovanom snabdevanju, gde cene struje reguliše država, su i mali kupci: zanatlije, mali preduzetnici raznih delatnosti i vlasnici poslovnog prostora. I oni dobijaju nove ugovore da potpišu, jer troše struju za komercijalne potrebe, što zakon ne prepoznaje.

„Sto deset hiljada obaveštenja smo poslali fizičkim licima koja se nalaze na garantovanom snabdevanju. Kao takvi, mali kupci prepoznaju samo pravna lica i preduzetnike, fizička lica tu ne mogu da budu“, kaže Bjeličić.

Zahtev za popust

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ocenjuje da su u proteklih godinu dana građani pokazali da znaju da štede struju, što koristi i njima i stabilnosti energetskog sistema, posebno u grejnoj sezoni.

„Više od milion stanovnika je imalo popust za električnu energiju, znači učestvovalo je i dalo svoj doprinos da smanji potrošnju. I građani su ostvarili popust na račune između 15 i 30 posto", kaže Dubravka Đedović Handanović.
Nadležni pozivaju najugroženije građane da podnesu zahtev u svojim lokalnim samoupravama, jer mesečno mogu dobiti i do 250 kilovata struje besplatno, prenosi RTS.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Jul 2024 politika
Snabdevanje strujom stabilno
17 Jul 2024 danas
Zašto je cena struje na tržištu juče dostizala 700 evra po megavatsatu?
10 Jul 2024 biznis, rtv
Za nuklearni program u Srbiji potrebni naučni razvoj, mladi stručnjaci i rešenja za otpad
10 Jul 2024 euronews
Povećana potrošnja struje zbog vrućina
10 Jul 2024 n1
Energetika 2024
3 Jul 2024 danas
Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj
26 Jun 2024 biznis
Glavni pravac EPS-a pojačanje investicionog programa
10 Jun 2024 danas
Zbog čega se u Srbiji češće grade vetroparkovi od solarnih elektrana?
10 Jun 2024 danas
Manja naknada za prozjumere, više solarnih panela

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika