elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Nov 2022 - politika, ekapija - Od 2023. gas poskupljuje za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto

Gas će u Srbiji od naredne godine poskupeti za 11 odsto, a električna energija za manje od 10 odsto, objavila je danas na svom Instagram nalogu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako se navodi u objavi, poskupljenje struje će za prosečno domaćinstvo biti ispod 10 odsto, što je manje od 300 dinara po mesečnom računu.

Đedović ističe da je u prethodne dve nedelje, cena gasa na globalnom tržištu porasla tri puta.

Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju i treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva, napisala je Đedovićeva i dodala da će država nastaviti da subvencioniše cenu struje, te će tako cena električne energije u Srbiji biti među najnižim u Evropi, prenosi Tanjug.

Ministarka je podsetila građane da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto.


EIB zainteresovan za finansiranje modernizacije srpskih hidroelektrana

Predstavnici Evropske investicione banke najavili su zainteresovanost za učešće u finansiranju modernizacije hidroelektrana u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Tokom razgovora sa ministarkom Dubravkom Đedović o saradnji u oblasti energetike, predstavnici EIB istakli su spremnost za saradnju u oblasti obnovljivih izvora.

Na sastanku je bilo reči o dekarbonizaciji energetskog sektora, ulaganju u obnovljive izvore energije i podršci EIB-a projektima Elektroprivrede Srbije, preneo je sajt Vlade.

Đedović je napomenula da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i definisanja nove strategije razvoja energetskog sektora, zahvaljujući kojoj će graditi nove energetske kapacitete kako bi povećala udeo obnovljivih izvora energije, smanjila koncentraciju štetnih gasova u atmosferi i obezbedila dovoljno energije za svoje potrebe.

- Kako bismo dostigli ugljeničnu neutralnost, potrebna su nam značajna finansijska sredstva i partnerstva sa međunarodnim finansijskim institucijama i privatnim investitorima rekla je ministarka.


I KfW planira nove investicije u energetiku

Ministarka je o saradnji u procesu energetske tranzicije razovarala i sa direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Rudigerom Hartmanom, a na sastanku je rečeno da je ukupna vrednost zajedničkih projekata u oblasti energetike iznosi približno 1,4 mlrd EUR, te da su planu nova ulaganja.

Đedović je navela da resorno ministarstvo uspešno sarađuje sa Nemačkom razvojnom bankom na projektima povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i izgradnji novih elektrana na biomasu.

Nova saradnja je prema njenim rečima planirana pre svega na izgradnji Transbalkanskog koridora, ali i novih solarnih i vetroelektrana, saopštilo je Ministarstvo.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

28 Nov 2022 rtv
U elektrani u Vinči uskoro prve probe sagorevanja otpada
21 Nov 2022 politika, ekapija
Od 2023. gas poskupljuje za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto
17 Nov 2022 euronews
Lideri Zapadnog Balkana na skupu u Beogradu o obnovljivim izvorima energije
17 Nov 2022 ekapija
Windflow East gradiće vetropark Gornjak sa trideset vetrogeneratora
15 Nov 2022 biznis
Prva gasno-parna elektrana u Srbiji počela sa proizvodnjom
4 Nov 2022 novaekonomija
Proizvodnja energije na lokalu postaje sve značajnija
4 Nov 2022 021
Završeni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu
2 Nov 2022 biznis
Investiranje u solarne elektrane isplativije
2 Nov 2022 ekapija
Izraelci grade agrosolarni park Noćaj u Sremskoj Mitrovici snage 75 MW