elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Nov 2022 - ekapija - Windflow East gradiće vetropark Gornjak sa trideset vetrogeneratora

Iveks plus iz Babušnice izradio je elaborat Plana detaljne regulacije vetroparka "Gornjak" investitora Windflow East iz Beograda, za čije potrebe je plan naručila Opština Petrovac na Mlavi.

U njemu se navodi da je u toku izrada studije o izgradnji i eksploataciji elektrana na vetar, koje će se locirati u zoni najpovoljnijih specifičnih potencijala vetra.

- Ta studija će se smatrati sastavnim delom ovog prostornog plana, odnosno, onaj deo studije koji se odnosi na ovo područje. Prema dokumentaciji PPRS (Tematske karte) teritorija opštine Petrovac se nalazi u zoni većih prosečnih energija vetra u Srbiji, sa intenzitetom (na 100 m visine) preko 225kWh/m2 u januaru i oko 150kWh/m 2 u julu - stoji u elaboratu.

- Neposredni povod za izradu Plana je namera investitora Windflow East d.o.o. Beograd da izgradi infrastrukturni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije na području opštine Petrovac na Mlavi i opštine Žagubica. Površina obuhvata na području opštine Petrovac na Mlavi je 1.521 ha, a na području opštine Žagubica je okvirno 300ha - navodi se u elaboratu koji će do 6. decembra biti na ranom javnom uvidu.

Obuhvat plana se nalazi na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, jugoistočno od naselja Petrovac na Mlavi, a neposredno uz granicu opštine Žagubica. Radi se o brdovitom terenu, koje je pretežno pokriveno šumama

U okviru obuhvata Plana, u zonama koje su se analizom pokazale pogodno, planira se postavljanje ukupno trideset vetrogeneratora, svaki snage 6,2MW (25 vetrogeneratora na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, 5 vetrogeneratora na teritoriji opšiine Žagubica).

- Iz svakog od vetrogeneratora, kroz pilon do tla se spušta naponski elektroenergetski kabl napona 35kV. Četiri vetrogeneratora vežu se na isti kabl kojim se proizvedena električna energija transportuje do trafo stanice/razvodnog postrojenja. Mesto priključenja vetroparka na distributivni sistem električne energije biće određen uslovima EPS-
a koji će biti izdati u proceduri izrade Plana.

Kako je ranije saopšteno procenjuje se da bi budući vetropark Gornjak mogao da bude realizovan u narednih pet godina.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

21 Nov 2022 politika, ekapija
Od 2023. gas poskupljuje za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto
17 Nov 2022 euronews
Lideri Zapadnog Balkana na skupu u Beogradu o obnovljivim izvorima energije
17 Nov 2022 ekapija
Windflow East gradiće vetropark Gornjak sa trideset vetrogeneratora
8 Nov 2022 021
Umesto da izvozimo struju, pitamo se hoćemo li imati dovoljno
4 Nov 2022 novaekonomija
Proizvodnja energije na lokalu postaje sve značajnija
4 Nov 2022 021
Završeni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu
28 Okt 2022 rtv,ekapija
Novi Sad: Međunarodni dani energetike i investicija 2. i 3. novembra
27 Okt 2022 nedeljnik
Otvorena pitanja energetske tranzicije
26 Okt 2022 danas
Uštede koje je vetar omogućio našoj zemlji