elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Sep 2021 - b92 - Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj dodele subvencija za solarne panele smanjenje potrošnje energije. Takođe, ministarka je navela i da država želi da podstakne i građane i privredu da koriste obnovljive izvore za proizvodnju električne i toplotne energije.

Ona je rekla da je procedura ista kao i za dodelu subvencija za zamenu stolarije, odnosno povećanje energetske efikanosti, i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave, sa kojima će Ministarstvo početkom oktobra potpisati ugovore.

"Koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele, i ka građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani", rekla je ona na TV Hepi.

Mihajlovićeva je istakla da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati sa rokom trajanja od 25 godina, što znači da se isplati za oko 6 do 7 godina. Prosečna potrošnja je oko 400 kilovat-sati, znači da je mesečni račun 3.500 dinara. Ugradnjom panela ostvaruje se mesečna ušteda od oko 3.000 dinara, a sva energija koja se ne potroši, prebacuje se za naredni mesec i građani će plaćati samo fiksni deo koji je oko 700 dinara", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da je ranije bilo potrebno i više od 20 koraka i procedura, čekalo se i do godinu dana, a da je sve sada pojednostavljeno i da kada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, posle čega vas distribucija u roku od pet dana povezuje na mrežu.

"Biće novca za ovaj, kao i za projekat povećanja energetske efikasnosti. Mi ćemo naredne dve godine izdvojiti po 150 miliona evra godišnje, a sve sa ciljem smanjenja potrošnje, jer trošimo 40 odsto energije više nego što je prosek u zemljama EU, mi kroz prozor bacimo godišnju proizvodnju TENT-a", rekla je ona.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

20 Sep 2021 rts
Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
17 Sep 2021 bizlife, ekapija
OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
13 Sep 2021 b92
Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina
7 Sep 2021 b92
Možete li smanjiti račun za struju ako ugradite solarne panele?
29 Avg 2021 ekapija, rts
Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
26 Avg 2021 novaekonomija
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
26 Avg 2021 dnevnik
Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra