elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Sep 2021 - danas - Pre 57 godina počela gradnja Hidroelektrane Đerdap 1

Navršilo se ravno 57 godina od kada je na 943 kilometru Dunava, 7. septembra 1964. godine položen kamen temeljac za izgradnju Hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“.

Toga danas su dvojica predsednika – Rumunije Georgi Dež i SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, otkrili dve spomen ploče na dve obale Dunava, a sve što je usledilo je istorija.

Za sedam domaćih građevinskih firmi udruženih u poslovno udruženje „Jugoinvest“ prema ugovoru koji su sklopile sa Preduzećem u izgradnji hidroelektrana „Đerdap“ rok za izgradnju dunavske fabrike struje bio je od maja 1964. do 1. oktobra 1971. godine, s tim da je puštanje prva dva agregata bilo oročeno na 1. oktobar 1970.

U tadašnjoj Jugoslaviji, do „Đerdapa 1“ nije bio izveden nijedan projekat takvih investicionih i graditeljskih razmera, naročito u domenu istraživanja i zaštite kulturnog nasleđa i premeštanja stanovništva zbog potapanja terena.

U drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka, u okviru pripremnih radova, sprovedena su etnološka, prirodnjačka, arheološka i spomenička istraživanja, urađena studija o zaštiti kulturnog nasleđa, na čemu su radili brojni instituti i muzeji.

Zbog stvaranja akumulacionog jezera u novoizgrađena naselja na našoj strani Dunava preseljeno je više od osam hiljada ljudi, a akumulacija je potopila Dobru, Donji Milanovac, Mosnu, Golubinje, Tekiju, Sip i ostrvo Ada Кale.

Hroničari su zabeležili da je srušeno više od dve hiljade zgrada, pet crkava, a premeštena su i četiri groblja.

Sistem „Đerdap 1“ sa jugoslovenske strane gradilo je više od 130 preduzeća i instituta iz zemlje i inostranstva sa kojima je sklopljeno više od 5,5 hiljada ugovora.

Njihovi ugovoreni poslovi odnosili su se na sprovođenje istražnih radova, izradu tehničkih studija i projekata, modelska ispitivanja, ispitivanja materijala, betona i konstrukcija, isporuku građevinskog materijala, izvođenje građevinskih i zanatskih radova, isporuku i montažu elektromašinske opreme, gradilišnih uređaja,građevinske mehanizacije i opreme, na relokaciju naselja, relokaciju i izgradnju puteva i mostova, kao i na zaštitu priobalja.

U zavisnosti od vrste i obima radova varirao je broj radnika na gradilištima na jugoslovenskoj strani. Najintenzivniji radovi bili su 1969. godine kada je završeno pregrađivanje Dunava i tada je bilo angažovano oko pet hiljada, a na samom objektu četiri hiljade radnika.

Izračunato je da je na izgradnju „Đerdapa 1“ utrošeno je oko 48 miliona časova rada, ne računajući rad u državnim organima, projektnim organizacijama, institutima i fabrikama opreme i materijala.

Tokom izgradnje glavnog objekta iskopano je 13,4 miliona kubnih metara šljunka i rečnog nanosa, 7,2 miliona kubika stena, ugrađeno 3,2 miliona kubika betona, 167.000 tona armature i čelične konstrukcije i 69.000 tona opreme.

Formirano je akumulaciono jezero zapremine 1380 miliona kubnih metara vode, a njegove potencijale na jednoj hidroelektrani eksploatišu dve zemlje Srbija i Rumunija i po tome je jedinstvena u svetu.

Hronološki, izgradnja HEPS „Đerdap 1” je zvanično je počela na današnji dan 1964.godine, 13. avgusta 1969. Dunav je bio konačno pregrađen, a zanimljivo je da je tokom pregrađivanja Dunava, plovidba đerdapskim sektorom bila je obustavljena samo devet dana.

Prvi agregati pušteni su u rad istovremeno na jugoslovenskoj i rumunskoj strani, 6. avgusta 1970. godine, rumunska brodska prevodnica počela je prevođenje brodova 3. avgusta 1969, a jugoslovenska oktobra 1970. godine.

HE „Đerdap 1“ najveća je hidrotehnička građevina na Dunavu, ukupne dužine 1.278 metara. Potpuno je simetrična i projektovana tako da i Srbija i Rumunija raspolažu sa po jednom elektranom, brodskom prevodnicom i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani.

Ova bransko – protočna hidrocentrala ima 12 hidroagregata, a polovina je na srpskoj strani i gde je na pet agregata, posle revitalizacije, instalisana snaga sa 180 povećana na 205 megavata.

Turbine su Kaplanovog tipa i projektovane su za padove od17,5 do 35,4 metra. U ukupnoj proizvodnji struje u Srbiji, Hidroelektrana „Đerdap 1“ učestvuje sa oko 20 procenata.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 dnevnik
EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
7 Sep 2021 danas
Pre 57 godina počela gradnja Hidroelektrane Đerdap 1
26 Avg 2021 novaekonomija
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
16 Maj 2021 ee
HE Đerdap 1: 49 godina duga istorija
22 Apr 2021 biznis
Veliki potencijal vetrenjača
19 Apr 2021 srbijadanas
Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti