elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Jun 2021 - ekapija - Kreće gradnja novog vetroparka "Pupin" u Kovačici

Kompaniji Enlight K2 Wind uručena je građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa. Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata.

Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 mil EUR u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

- Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da investiraju u vetroelektrane kao na partnere - rekao je Bjelić.

On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo je jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

- Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici - kazao je Bjelić istakavši da na Svetski dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

- Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. 40% ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privartna kompanija vidimo svoje mesto - kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana Kovačica, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 mil EUR, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Jul 2021 politika
Kupci plaćaju cenu dekarbonizacije iako kod nas još nije započela
17 Jun 2021 bbc
Životna sredina i energija vetra
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
27 Maj 2021 rts,politika,nova
Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE
12 Maj 2021 b92
Vodonik budućnost Srbije?
22 Apr 2021 biznis
Veliki potencijal vetrenjača
5 Mar 2021 ekapija
Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka
3 Mar 2021 danas
Cene zelenih kilovata i dalje mogu biti veće od tržišnih
9 Feb 2021 ekapija
Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji?