elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Jun 2021 - rtv - Otklonjene sve prepreke za otvaranje Poglavlja 15

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja pregovaračka pozicija Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 - energetika.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da su u prethodnom periodu otklonjene su dve glavne prepreke koje su onemogućavale otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

"U oblasti nafte i naftnih derivata, to je urađeno usvajanjem Akcionog plana za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, koji je Vlada usvojila krajem maja. Drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju JP "Srbijagas", čije sprovođenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i usklađivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima", rekla je Mihajlović, a saopšteno iz Ministarstva.

Dodaje da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona - Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Poglavlje 15 - energetika obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom "Zeleni dogovor i održiva povezanost", a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pregovaračkom pozicijom država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

22 Jul 2021 ekapija
TE-TO Pančevo do 1. oktobra
19 Jul 2021 danas
Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
19 Jul 2021 rts
Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
10 Jul 2021 politika,blic
Danas je dan nauke u Srbiji, 165. godišnjica od rođenja Nikole Tesle
10 Jul 2021 b92
Posle stolarije, subvencije i za solarne panele
8 Jul 2021 ekapija
Srbija dobija Strategiju razvoja energetike do 2050. godine
5 Jul 2021 politika
Kupci plaćaju cenu dekarbonizacije iako kod nas još nije započela
28 Jun 2021 ems
Smederevo 3 će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije
21 Jun 2021 danas
Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra