elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Maj 2021 - srbijadanas - Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje

Povećanje energetske efikasnosti važan projekat i za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za građane koji će, kako kaže, zahvaljujući uštedama energije imati niže račune.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti i ukazala da se zbog loše izolacije u Srbiji troši četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u EU.

- Oko 40 odsto energije se 'baci' jer se ne koristi racionalno - navodi se u saopštenju.

Najavljeno je i da će za mesec dana biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu resornog ministarstva.

- Došlo je vreme da se time ozbiljno bavimo, što su i građani prepoznali. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu koji manje i zagađuju nego druga goriva - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine i da se očekuje da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za te svrhe.

Pojađnjeno je da će lokalne samouprave raspisivati dva javna poziva, jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, a drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a koji će moći oko 50 odsto troškova da pokriju od Uprave i jedinica lokalnih samouprava.

Kako je rekla, biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere i na terenu.

Naglašeno je da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat koji, kako kaže, treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate.

Dodatno je saopšteno i i da će uskoro biti potpisani ugovori sa gradovima i opštinama za projekte povećanja energetske efikasnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja ukupne vrednosti oko 500 miliona dinara, od čega 290 miliona iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

Ovim projektom obuhvaćena je 21 opština i različiti projekti poput Doma zdravlja u Majdanpeku, osnovnih škola u Nišu, modernizacije javnog osvetljejna u Blacu.

- Više od 4.000 đaka ide u škole obuhvaćene ovim projektom. Kada se projekat realizuje učenici će boraviti u učiniocama u kojima leti neće biti pretoplo, a zimi hladno, već će moći da vide koliko je važno voditi računa o energiji - rečeno je u saopštenju i dodato da u te škole nije ulagano 50 ili 60 godina, ali da će zahvaljujući tom projektu biti adekvatnije za rad, a imaće, istakla je, i niže račune za potrošenu energiju.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Maj 2021 danas
Jeftina struja važnija od ekologije?
3 Maj 2021 srbijadanas
Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje
28 Apr 2021 ekapija
Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?
22 Apr 2021 biznis
Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 rtv
Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
19 Apr 2021 srbijadanas
Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
8 Apr 2021 b92
Zelena energija EPS-a u korak sa svetom
30 Mar 2021 danas
Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva
23 Mar 2021 talas
Od reforme EPS-a do gubitaša