elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Apr 2021 - rtv - Zelena energija - ulaganje u budućnost

Ovogodišnji Dan planete Zemlje Srbija dočekuje sa udelom od 24 odsto obnovljivih izvora energije u proizvodnju struje ali i planom da se taj procenat duplira do 2050. godine. Usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije po prvi put uveden je pojam "kupac-proizvođač", što znači da će svako domaćinstvo sa viškom električne energije koju proizvede može da izađe na tržište.

Cena solarnih sistema 10 puta je niža u odnosu na period od pre 6-7 godina, pa je i interesovanje za njih iz godine u godinu sve veće, kaže Laslo Tot koji se tim poslom bavi od 2013.

"Solarni sistem za prosečnu kuću koja troši negde oko 500kW časova je investicija od 4 do 5 hiljada evra. Za koji period to može da se otplati? Mi računamo za nekih 5 do 7 godina", kaže Tot.

U vremenu kada još uvek pravimo pionirske korake na podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, upravo će ekonomski momenat mnogima biti presudan za okretanje ka obnovljivim izvorima energije.

"Nije popularno reći da je cena električne energije nešto što je kod nas danas socijalna kategorija i da nije tržišno realna ali to jeste činjenica i mi to kao društvo moramo da prihvatimo. I moramo da budemo svesni činjenice da će se cena električne energije uvećavati i što god cena električne energije bude više rasla to će isplativost ovakvih sistema biti sve veća i veća", kaže profesor Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka.

Osim što će instaliranjem solarnih panela moći da podmire sopstvene potrebe za električnom energijom, sav višak koji proizvedu, građani će moći da prodaju ili da uskladište kod EPS-a kao vid zagarantovane pretplate.

Broj domaćinstava u Srbiji čiji su krovovi prekriveni solarnim panelima trenutno je na nivou statističke greške. Usvajanjem seta energetskih zakona i uz pomoć najavljenih subvencija, država planira to da promeni i da do 2050. godine 50 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora, od kojih 10 procenata uz pomoć Sunca.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

22 Apr 2021 rtv
Zelena energija - ulaganje u budućnost
22 Apr 2021 biznis
Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 rtv
Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
19 Apr 2021 politika
Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
15 Apr 2021 b92
Kako do sopstvene elektrane?
4 Apr 2021 novaekonomija
Otkup struje iz obnovljivih izvora uskoro zakonska obaveza
1 Apr 2021 danas
Srbija četvrta na svetu po udelu uglja u proizvodnji električne energije
30 Mar 2021 danas
Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva
21 Mar 2021 rts
Čista energija umesto uglja – šta Srbiju čeka u energetskoj tranziciji