elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Maj 2024 - seebiz - Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.

Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Prema zadanom planu, NEK 2 trebao bi biti izgrađen i priključen na mrežu do 2040. godine.

U Gen Energiji, gdje pripremaju nacrt inicijative za Državni prostorni plan za izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK 2), prema Paravanovim riječima, očekuju da će materijal proslijediti nadležnima. ministarstvo do kraja mjeseca. Nakon toga vjerojatno će proći oko mjesec dana da se materijal nadopuni, a onda ide sam proces, kazao je.

Prema riječima državnog tajnika u Kabinetu predsjednika Vlade Danijela Levičara, Vladina radna skupina za projekt NEK 2 želi da se inicijativa za Državni prostorni plan dostavi Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike prije referenduma o NEK-u 2, pa da će javnost biti obaviještena o onom što on odluči.

Uz pripremu inicijative odvijat će se i aktivnosti na predstavljanju projekta javnosti. Paravan je rekao da će projekt biti predstavljen u Krškom 23. maja, a potom će uslijediti prezentacije i drugdje u Sloveniji. Ujedno će se u Vrbini otvoriti i projektni ured u kojem će stručnjaci biti dostupni za odgovore oko postavljanja drugog bloka u sam prostor.

Prema planiranoj dinamici, građevinska dozvola za gradnju drugog bloka trebala bi se dobiti oko 2032. godine, a trebala bi trajati sedam godina. Tako bi NEK 2 trebao biti spojen na mrežu negdje do 2040. godine, rekao je Paravan. Prema njegovim riječima, kolika će biti snaga drugog bloka i koliko će imati agregata znat će se uskoro.

Državni tajnik Levičar smatra bitnim da svi dionici, a posebno Općina Krško, sudjeluju u postavljanju zahvata u prostor, te da imaju mogućnost očitovanja o prijedlogu državnog prostornog plana kada bude objavljen. "Ako se iz bilo kojeg razloga kasni s donošenjem plana, kasnit će i priključenje elektrane na elektroenergetski sustav", upozorio je.

I zato će se, prema njegovim riječima, radna skupina pobrinuti da svi dionici budu upoznati s inicijativom za državni prostorni plan i prije njegove objave.

Materijal je danas predstavljen i Vijeću regije Posavje koje čine načelnici svih šest posavskih općina. Izrazili su zadovoljstvo što su uključeni u pripreme, a ujedno su donijeli još nekoliko odluka. Prema riječima jednog od njih, prema riječima predsjednika Vijeća, načelnika Općine Bistrica ob Sotla Franje Debelaka, izrazili su želju da sudjeluju na sastancima Vladine radne skupine za projekt Jek 2. Izrazili su i očekivanje da će nadležni državni prostorni plan kontinuirano će se usklađivati s regionalnim planom razvoja.

U tijeku je izrada regionalnog plana razvoja, koji će sadržavati projekte koje žele realizirati u regiji kada drugi blok bude postavljen u prostor. NEK 2 imat će toliko veliki utjecaj na okolinu da će se u njemu morati puno toga raditi, rekao je Debelak. Očekuju i da im država osigura sredstva za projekte.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
1 Apr 2024 n1
Počinje remont nuklearne elektrane Krško
26 Mar 2024 novosti
Završena proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna reaktora nuklearke „Pakš 2“
21 Mar 2024 blic
Trebinje spremno za Peti samit energetike
20 Mar 2024 politika
Mali nuklearni reaktori rešenje za čistu energiju u Rumuniji
18 Feb 2024 novaekonomija
Intenzivne pripreme za gradnju nove nuklearke u Krškom u Sloveniji
18 Feb 2024 biznis
Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra
20 Dec 2023 telegraf
Proizvodnja NE Krško manja za oko 10 odsto
20 Nov 2023 n1
Nuklearna elektrana Krško ponovo radi

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika