elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Sep 2023 - euractiv - ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023

Pogledajmo šta nas čeka drugog dana ove premijerne investicione konferencije na Zapadnom Balkanu!

TOKOVI PRIHODA OD OBNOVLJIVE ENERGIJE

Promovisanje i olakšavanje trgovine obnovljivim izvorima energije i ugovora o kupovini električne energije (PPA) u regionu Zapadnog Balkana značajno su pod uticajem važećih propisa. Ovi propisi igraju dvostruku ulogu u podsticanju ili ometanju napretka inicijativa za obnovljivu energiju. Istraživanje dostupnih tokova prihoda od obnovljivih izvora energije specifičnih za svaku od zemalja Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. Raznolikost tokova prihoda igra ključnu ulogu u oblikovanju izvodljivosti i atraktivnosti projekata obnovljivih izvora energije. Uspostavljanje organizovanih veleprodajnih tržišta nosi potencijal da deluje kao mehanizam transformacije. Kada su spojena i na regionalnom i na nivou EU, ova tržišta mogu poslužiti kao kanali za novootkrivene izvore obnovljive energije. Ovo spajanje bi moglo dovesti do poboljšane integracije obnovljivih izvora u energetski pejzaž, čime bi se podstakli napori za održivost u skladu sa širim evropskim energetskim okvirom.

Pridružite se razgovoru sa našim stručnjacima. Među govornicima su Matija Medojević, generalni direktor BELEN - Crnogorske berze i Miloš Mladenović, generalni direktor SEEPEKS-a.

PUT ZELENE TRANZICIJE: PERSPEKTIVA RAZVOJA

Vetar i solarni sektor se brzo menja, obeležen brojnim novim razvojima i projektima u regionu. Ključni projekti uključuju vetroelektrane na moru, solarne fotonaponske elektrane i skladištenje baterija na nivou mreže, a svi imaju za cilj povećanje udela obnovljive energije, suzbijanje emisija i stvaranje lokalnih mogućnosti. Ipak, i dalje postoje izazovi poput regulatorne nejasnoće, troškova, tehničkih problema i društvenog prihvatanja. Stoga su čvrst politički okvir, finansiranje i angažovanje zainteresovanih strana od ključnog značaja za uspeh.
Saznajte šta imaju da kažu investitori i naučite nešto novo kroz uspeh Britanske kompanije prilikom stvaranja velikog solarnog PV gasovoda u Srbiji. Mike O`Neill, izvršni direktor kompanije HIVE Renewables među istaknutim govornicima.

TEHNOLOGIJA ČISTE ENERGIJE I USLUGE KOJE OTKLJUČAVAJU NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL

Region Zapadnog Balkana ima mnogo potencijala čiste energije, ali i mnoge izazove i rizike. Jedan od izazova je nedostatak stabilnog i podržavajućeg regulatornog okvira, što stvara neizvesnost i smanjuje poverenje investitora. Izvođači treba da razumeju uslove lokalnog tržišta i da rade sa lokalnim partnerima i vlastima kako bi obezbedili dozvole, licence i podsticaje.

Jedan od vodećih dobavljača je Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), koji će obezbediti 20 turbina SG 3.3-132 za projekat na bazi vetra Kostolac u Srbiji ukupnog kapaciteta 66 MV. Ovaj projekat, koji je planiran za završetak 2024. godine, označava tranziciju

Srbije ka zelenoj energiji. Stjepan Čerkez, predsednik Upravnog odbora, preneće iskustvo velikih izvođača u regionu.

Skladištenje energije je ključno za balansiranje ponude i potražnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe nudi pomoćne prednosti kao što su regulacija frekvencije, kontrola napona i “peak shaving”, poboljšavajući stabilnost mreže. Ipak, skladištenje energije ostaje skupo i relativno novo u regionu, sa ograničenim uspešnim slučajevima. Pridružite nam se da čujete najuspešniji brend

SUNGROW.

Børge Bjørneklett, osnivač i izvršni direktor kompanije Ocean Sun, ispričaće kako je kompanija revolucionirala proizvodnju plutajuće solarne energije i 2022. godine izgradila 4 PV plovka u hidroelektrani Banja u Albaniji.

NAVIGACIJA IZAZOVA NA PUTU TRANZICIJE

Jedan od ključnih faktora uspešne energetske tranzicije je regionalna saradnja. Zapadni Balkan deli zajedničke energetske izazove i mogućnosti te može imati koristi od integrisanijeg energetskog tržišta koje podstiče prekograničnu trgovinu, investicije i inovacije. Regionalni pristup takođe može poboljšati energetsku sigurnost i otpornost, smanjenjem zavisnosti od spoljnih dobavljača i diversifikacijom izvora i puteva energije.

Međutim, uprkos podršci i potencijalu, Zapadni Balkan se i dalje suočava sa značajnim izazovima u ubrzavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i postepenom izbacivanju uglja. Region ima veliko nasleđe elektrana na ugalj koje su često neefikasne, zagađujuće i subvencionisane. Sektor uglja takođe obezbeđuje zapošljavanje i prihod za mnoge zajednice, čineći društveni uticaj tranzicije osetljivim pitanjem. Region se takođe suočava sa određenim tehničkim i regulatornim preprekama koje ometaju integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u mrežu, kao što su nedostatak interkonekcija, dizajn tržišta i fleksibilnost mreže.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Jul 2024 ekapija
Zapadni Balkan ima dovoljno planiranih solarnih i vetroelektrana da se odrekne gasa
3 Jun 2024 novaekonomija
Dodatni gigavat proizvodnje u „Krškom 2“ koštaće barem 9,3 milijarde evra
13 Maj 2024 rtv
Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
23 Feb 2024 seebiz
VE Pločno u Mostaru s 12 vjetroagregata
6 Feb 2024 seebiz
Stručnjaci podijeljeni oko energana
16 Jan 2024 novaekonomija
Severna Makedonija traži strateškog partnera za elektrane
20 Dec 2023 seebiz
EFT-ova solarna elektrana Bileća na mreži početkom februara
20 Dec 2023 biznis
Rekonstruisali smo obe elektrane

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika