elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Jul 2023 - blic - RiTE "Ugljevik" izgubio sudski spor

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potvrdio je danas da Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik” mora po sudskoj presudi da isplati 67 miliona evra Holdingu slovenačkih hidroelektrana.

On je rekao da će ovo biti teret za RiTE “Ugljevik”, navodeći da je ova obaveza nastala u vreme bivše SFRJ kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države, piše Srpskainfo.

– Osim novčane isplate, RiTE “Ugljevik” mora Slovencima ubuduće da isporučuje čak trećinu struje koju proizvede, a sve po osnovu presude koju je donelo Arbitražno veće u Beogradu – rekao je Đokić.

Slovenci su pred sudom u Beogradu tužili RiTE za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke Arbitražnog veća u Beogradu.

– Dobro je to što značajan deo tužbenog zahteva tužioca nije prihvaćen pred arbitražom u Beogradu, jer da se to dogodilo izazvalo bi daleko složenije posledice po Republiku Srpsku, “Elektroprivredu” i RiTE “Ugljevik” – ocenio je Đokić.

On je podsetio da arbitraža koju je pokrenuo Holding slovenačkih hidroelektrana traje duži niz godina, te da postoje dva spora – jedan pred Arbitražnim tribunalom u Vašingtonu, a drugi u Beogradu.