elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

16 Nov 2022 - biznis - EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi, da je ove godine bilo uobičajenih padavina, sada imala dobit od najmanje 133 miliona evra, za koliko je, zbog loše hidrološke situacije, povećan uvoz struje, pokazala je analiza Ministarstva kapitalnih investicija.

Umesto tog rezultata, EPCG je za ovih devet meseci imala gubitak od 57 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

U mesečnim biltenima Hidrometeorološkog zavoda navodi se da jaka hidrološka suša u Crnoj Gori traje od jeseni prošle godine, dok se kao ekstremno sušno označava područje zapadnog dela države, odnosno Nikšić i Piva, gde se nalaze i jedine dve velike hidroelektrane koje u uobičajeno kišnim godinama proizvedu 45 odsto potreba za potrošnjom struje.

Da kiša “izbegava” područja sliva akumulacija hidroelektrana pokazuje podatak da je početkom septembra ove godine na Cetinju palo 185 litara kiše po metru kvadratnom, a na području Nikšića i Pive svega dvadesetak litara.

Kada je u aprilu i maju Termoelektrana Pljevlja bila na remontu, koji se i planira u tom periodu očekivanih kiša i povećanja akumulacija zbog topljenja snega, Hidrometeorološki zavod je tada količinu padavina u okolini Nikšića ocenio vrlo jakom sušom.

”Najveći uticaj na ostvareni rezultat su imali nepovoljna hidrologija praćena nepovoljnim tržišnim kretanjima cena električne energije, što je doprinelo da prosečne ostvarene cene uvezene električne energije budu veće za 261 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ostvareno u prvih osam meseci ove godine je 281,15 evra po megavat-času (MWh), dok je za isti period prošle godine bilo 77,81 eur po MWh”, navedeno je u izveštaju.

EPCG sada zbog suvih akulumacija sav raspoloživi novac troši na kupovinu uvozne struje kako snabdela svoje potrošače i kako bi se izbegle restrikcije.

Međutim, to utiče na povećanje njene nelikvidnosti, odnosno nedostatka novca, zbog čega je EPCG počela sa kašnjenjima u plaćanju svojih obaveza, prevashodno Rudniku uglja za taj energent isporučen Termoelektrani.

Koliko je ugrožena likvidnost EPCG pokazuje i podatak da je 31. avgusta ove godine na računima kompanije u gotovini bilo svega 34 miliona evra, što je manje od prihoda za jedan mesečni račun za struju svih potrošača. Toliko je sada potrebno mesečno samo za uvoz struje.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

21 Nov 2022 dan
EPCG počela sa prodajom viška električne energije
16 Nov 2022 biznis
EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra
27 Sep 2022 dan
EPCG je ostala stabilna
7 Sep 2022 vijesti
Iz TE Pljevlja stiže milijardu eura godišnje
1 Sep 2022 politika
Crna Gora ne planirana poskupljenja i restrikcije struje
1 Sep 2022 biznis
Crnogorski povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju struje na stranim tržištima
18 Avg 2022 politika
Crna Gora ima dovoljno struje za ovaj i naredni mesec
29 Jul 2022 biznis
EPCG će morati da uveze električnu energiju u vrednosti od 100 miliona evra
20 Jul 2022 euronews
EPCG ponudila na prodaju 10 odsto kapitala