elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI BALKAN SLEDEĆA >

23 Jun 2022 - blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije

22 Jun 2022 - alo
Isključen reaktor nuklearke Kozloduj

22 Jun 2022 - novosti
Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas

20 Jun 2022 - biznis
Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti

18 Jun 2022 - energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce

15 Jun 2022 - rtpv
EPCG obavila prvu transakciju na SEEPEX-u

15 Jun 2022 - energetikanet
Sunčana elektrana na području opštine Grude

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 3497 vesti BalkanWeb Analytics


18 Jun 2022 - energetikanet - Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce

Mađarska je ostala bez raspoloživog kapaciteta priključka na mrežu za povezivanje elektrana ovisnih o vremenskim prilikama, što je razočaralo mađarske investitore u obnovljivce. MAVIR, operator prijenosnog sustava, postavio je 2. maja količinu proizvodnog kapaciteta ovisnog o vremenskim prilikama koji se može priključiti u elektroenergetski sustav na 0 megavolta ampera (MVA), izvijestio je Telex putem portfolio.hu.

Trenutni slobodni kapacitet dodijeljen transformatorskim stanicama visokog napona također je nula, što znači da se u postupku natječaja ne mogu prihvatiti novi zahtjevi za priključenje. Umjesto toga, novi zahtjevi za priključenje moraju se podnositi po pojedinačnoj proceduri, koja je složenija i zahtijeva da oni koji se priključe na mrežu snose troškove priključne infrastrukture, uključivo i transformatorske stanice. Tijekom posljednjeg desetljeća, proizvodni kapaciteti i zahtjevi potrošača unutar mađarskog elektroenergetskog sustava iz temelja su se promijenili, objasnili su operateri distribucijskog sustava u zajedničkoj izjavi na web stranici MAVIR-a.

"Prvi došao, prvi uslužen" više ne prolazi

Što se tiče proizvodnje, također je došlo do prelaska s nekoliko velikih proizvođača koji su bili tipični u prošlosti na visoko decentraliziranu proizvodnju koja se sastoji od mnogo malih proizvođača. U međuvremenu, ubrzani povrat investicije na solarne projekte dramatično je povećalo potražnju za kapacitetom priključka na mrežu, dok je pristup raspodjeli kapaciteta prvi došao, prvi uslužen postao neadekvatan, piše Portfolio.

Mađarski elektroenergetski sustav trenutno ima oko 3000 MW solara u industriji i kućanstvima. Instalirani solarni kapaciteti su se udeseterostručili u posljednjih pet godina, a očekuje se daljnje širenje solarne energije u kućanstvima, gdje bi se kapaciteti mogli udvostručiti za godinu-dvije. To znači da mađarski elektroenergetski sustav – uz 3000 MW obnovljive proizvodnje koja je već u pogonu – ima još najmanje 5000 MW potreba za priključkom na obnovljive izvore, rekli su operateri distribucijskog sustava.

Ipak, tvrde da trenutni nedostatak priključnih kapaciteta ne znači zaustavljanje razvoja proizvodnje zelene energije, a ciljevi postavljeni za 2030. mogli bi se postići prije nego što je planirano, u roku od tri do pet godina. Predstavnici industrije se ne slažu.

Obustava projekata bez dozvole za priključak

"Nedostatak priključnih kapaciteta koji će se dodijeliti kroz natječajni proces razočaranje je za mađarske proizvođače solarne energije i investitore, jer to znači da se u Mađarskoj trenutno ne mogu izgraditi nove komercijalne elektrane", kaže Ernő Kiss, predsjednik Udruge mađarskih solarnih elektrana (MNNSZ), objavio je Portfolio.

Prema Kissovim riječima, svi radovi na izgradnji solarnih elektrana koji nemaju odobren plan priključenja, bez obzira u kojoj se fazi nalaze, sada će se morati obustaviti, što će također zaustaviti brzo širenje kapaciteta sunčane energije u Mađarskoj. On smatra da bi obustava razvoja mogla dovesti do gubitka hiljada radnih mjesta.

Nakon biomase, Sunce je najveći i najbrže rastući proizvođač obnovljive energije u Mađarskoj, čija proizvodnja iz vjetra je na oko 0,7 TWh godišnje. Ukupna proizvodnja električne energije u 2021. iznosila je 35,8 GWh, što je rast od 2,5%. Iz OIE u Mađarskoj 2021. proizvedeno je 19,2% enegije. Iz Sunca je proizvedeno 3,8 TWh, što je rast od 54,3%, što čini 10,6% udjela u ukupnoj proizvodnji, dok na vjetroelektrane otpada 9,5%.

Europska komisija predstavila je u maju zakonski prijedlog koji bi se pozabavio kašnjenjima uzrokovanim teškim dolaskom do dozvola i priključaka. Prema nacrtu prijedloga, zemlje EU-a moraju osigurati da se postupci izdavanja dozvola smatraju najvažnijim javnim interesom. To uključuje planiranje, izgradnju i rad postrojenja za obnovljive izvore energije, priključke na mrežu i baterijske pohrane.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

18 Jun 2022 energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce
27 Nov 2020 energija
Počela izgradnja dalekovoda
6 Dec 2016 energetikanet
Mađarska blokira proširenje NE Mochovce
15 Nov 2015 energetikanet
Gradit će se dalekovod između Slovenije i Mađarske
10 Okt 2010 energetikanet
Struja iz geotermalnog metana
1 Sep 2009 energetikanet
Tako se posluje u Mađarskoj!
4 Jun 2009 energetika
E.ON kupuje MAVIR i NE Paks?
13 Okt 2008 seebiz
Mađari, Slovenci i Hrvati o zajedničkim elektro
8 Okt 2008 energetikanet
Započeli radovi na DV Ernestinovo - Pečuh