elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI BALKAN SLEDEĆA >

23 Jun 2022 - blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije

22 Jun 2022 - alo
Isključen reaktor nuklearke Kozloduj

22 Jun 2022 - novosti
Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas

20 Jun 2022 - biznis
Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti

18 Jun 2022 - energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce

15 Jun 2022 - rtpv
EPCG obavila prvu transakciju na SEEPEX-u

15 Jun 2022 - energetikanet
Sunčana elektrana na području opštine Grude

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 3497 vesti BalkanWeb Analytics


3 Maj 2022 - rts - Zeleni spas Grčke

Evropska unija ni u uslovima sve jače energetske krize ne odustaje od „zelenog dogovora“. Naprotiv, zemlje članice moraju povećati ulaganja u obnovljive izvore. Kako bi opstale na tržištu, naftne kompanije prve su ušle u energetsku tranziciju, pored derivata proizvode i struju. Grčki „Helenik petroleum“ pustio je u pogon specifičan, najveći solarni park u Evropi sa dvostranim panelima, koji daje gotovo četiri puta jeftniju struju od tržišne.

Grčki naftni gigant iskoristio je klimatske blagodeti na severu zemlje gde je zračenje Sunca pogodno za fotonaponske panele. Dvesta kilometra od Soluna, na području Kozanija, na oko hiljadu metara nadmorske visine, sagrađen je solarni park.

„Na ovoj lokaciji je najbolja kombinacija vremenskih uslova za maksimalni učinak fotonaponskih panela. Dakle, potrebna nam je niska temperatura kao sada, Sunce i hladno vreme. Ovo je idealno“, istakao je Sotiris Kapelos, direktor za razvoj u „Helenik petroleumu“.

POGLEDAJTE YouTube video o solarnoj elektrani - Construction of the solar park Kozani (Greece)„Moramo biti zeleniji, moramo se transformisati iz naftne u energetsku kompaniju, investiraćemo značajna sredstva u obnovljive izvore energije. Neophodna nam je ta promena ukoliko želimo biti ovde, ne samo u narednoj deceniji već i u narednih 60-70 godina“, rekao je Sotiris Anastasijadis, direktor korporativnih komunikacija u „Helenik petroleumu“.

Solarni park, koji se prostire na oko dva i po miliona kvadratnih metra, sa pratećom infrastrukturom izgrađen je za samo 16 meseci. A specifičan je po najnaprednijoj solarnoj tehnologiji – takozvanim bifacijalnim modulima.

Ovi solarni paneli su dvostrani, u slobodnom prevodu možemo reći sa dva lica. To im povećava snagu za čak pet posto. Inače, ovaj solarni park, koji je jedan od najvećih u Evropi, može da pokrije godišnje potrebe za električnom energijom 75.000 grčkih domaćinstava.

„Dakle, celo postrojenje može da proizvede 204 megavat-sata struje plus tih dodatnih pet posto. To nije postrojenje za posebne namene već struja ide u prenosni sistem Grčke i može je trošiti svako ko je priključen“, rekao je Sotiris Kapelos.

A ono što je najvažnije, tom investicijom se smanjuje emisija ugljen-dioksida za trista miliona tona, a naftnoj kompaniji obezbeđuje kokurentnost na domaćem energetskom tržištu, jer u uslovima energetske krize obezbeđuju znatno jeftiniju struju.

„Učestvovali smo na aukciji sa cenom od 57,72 evra po megavat-satu. Ta cena je i pre krize, rekao bih, bila na nivou veleprodajne, a u odnosu na 200 evra po megavat-satu i današnje krize i prilike, ona je minimalna“, naglasio je Sotiris Kapelos.

Investicija od 130.000.000 evra u taj solarni park isplatiće se, kažu, za najduže sedam godina. „Helenik“, koji posluje i u našoj zemlji kao „Eko Srbija“, ima slične planove za ulaganja ne samo u Grčkoj već i u regionu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

18 Jun 2022 energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce
15 Jun 2022 energetikanet
Sunčana elektrana na području opštine Grude
12 Jun 2022 srna
ENERGETSKI RAZVOJ KROZ KORIŠTENjE SNAGE VODE, VJETRA I SUNCA
27 Maj 2022 dan
CG: U oblasti energetike izbrisali smo granice
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
3 Maj 2022 rts
Zeleni spas Grčke
19 Apr 2022 blic
Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra
11 Apr 2022 srna
ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA
11 Apr 2022 ekovjesnik
U Grčkoj otvorena jedna od najvećih evropskih solarnih elektrana