elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Sep 2021 - energetikanet - Hrvatska: Vlada u Sabor poslala novi Zakon o tržištu električne energije

Ministarstvo energetike i održivog razvoja u saborsku je proceduru pustilo konačni prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Zakonom se propisuju zajednička pravila za proizvodnju, prijenos, distribuciju i skladištenje energije te opskrbu električnom energijom, zajedno s odredbama o zaštiti potrošača, radi stvaranja integriranog, konkurentnog, fleksibilnog, poštenog i transparentnog tržišta električne energije, stoji u nacrtu.

Zakonom se utvrđuju pravila koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje elektroenergetskog sektora Republike Hrvatske, posebno pravila o osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, otvorenom pristupu integriranom elektroenergetskom tržištu, pristupu trećih strana infrastrukturi prijenosa i distribucije električne energije, zahtjevima za razdvajanjem operatora prijenosnog sustava i pravila o neovisnosti regulatornog tijela. Zakonom se nastoje osigurati prihvatljive i transparentne cijene i troškovi energije za krajnje kupce, visok stupanj sigurnosti opskrbe i neometan prijelaz na održiv energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika.

Usvajanje ovog zakona preduvjet je, između ostaloga, i daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije a sada se očekuje da će Vlada u proceduru pustiti i novi Zakon o obnovljivcima, kako bi se mogao raspisati prvi natječaj po premijskom modelu za veće proizvodne snage. U budućnosti će biti potrebne znatne investicije u elektroenergetsku mrežu koja će omogućiti da ona do 2026. bude sposobna podnijeti 1500 MW iz novih obnovljivih izvora, što je udvostručavanje investicija u HEP – Operatoru distribucijskog sustava i Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Sep 2021 b92
Ako bi sva vozila prešla na struju, država bi štedela milijardu evra godišnje
26 Avg 2021 energetikanet
I Slovenija uvozi električnu energiju
5 Jul 2021 energetikanet
Hrvatska se uključuje u Savez za proizvodnju energije bez ugljena
9 Apr 2021 euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU
31 Jan 2021 ems
Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope
21 Okt 2020 energetikanet
Počela je realizacija HES Kosinj-Senj
14 Sep 2020 mondo
Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj
14 Sep 2020 energetikanet
U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
23 Avg 2020 energetikanet
Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora