elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI BALKAN SLEDEĆA >

5 Maj 2021 - rtv
Nuklearka "Krško" ponovo radi

3 Maj 2021 - energetikanet
Hrvatska: U rad puštena VE Korlat

26 Apr 2021 - novaekonomija
Grčka zatvara poslednju termoelektranu 2025. godine

19 Apr 2021 - vijesti
EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima

19 Apr 2021 - energetikanet
Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo

9 Apr 2021 - b92
Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra

9 Apr 2021 - euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 3364 vesti BalkanWeb Analytics


19 Apr 2021 - energetikanet - Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu je raspravu do 2. maja stavilo novi Zakon o tržištu električne energije u čijem članku 134. (Prijelazne i završne odredbe) se navodi da će se nezavisni operator prijenosa električne energije (HOPS) u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu organizirati kao dioničko društvo. Vrijednost dugotrajne imovine HOPS-a 2019. procijenjena je na čak 6,36 mlrd. kn, dok je ukupna dugotrajna imovina HEP-a iznosila 34,4 mlrd. kn, a pošto je notorno da je prijenosna mreža esencijalna u energetskoj tranziciji, vertikalna integracija HEP-a jedina je koja ima smisla dugoročno.

HOPS je u sklopu restrukturiranja HEP-a u skladu s Trećim energetskim paketom odlukom skupštine HEP-a 2013. organiziran kao d.o.o., operativna tvrtka organizacijski i kadrovski neovisna od HEP-a d.d. ali je sva njegova neprocjenjivo vrijedna imovina u bilanci HEP-a (tzv. ITO model). Svojedobno to je bio velika priča u energetici i HEP-u koji je strahovao da će izgubivši prijenos dramatično smanjiti vrijednost vertikalno integrirane kompanije, čemu su se sindikati snažno i uspješno protivili.

Pritisci oko restrukturiranja HEP-a

Postojali su u to doba značajni pritisci iz državne administracije i nekih interesnih krugova da se HOPS izdvoji kao sasvim neovisna tvrtka (ISO model), ali varijanta dioničkog društva, koja je aktualna sada, tada se nije spominjala. HOPS dobro funkcionira kad je riječ o suradnji s HEP-om i ostalim dionicima na tržištu i nije vidljiv ni jedan formalni razlog da se ta tvrtka ustrojava kao dioničarsko društvo. HOPS je prošao uspješnu certifikaciju kod HERA-e 2018., a Agencija kontinuirano nadzire njegovo poslovanje i do sada nije bilo većih zamjerki na neovisnost od matice.

Nacional iz svojih izvora bliskih Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja tvrdi da će ta tvrtka i nakon izdvajanja ostati u bilanci HEP-a, ali sama činjenica da se ustrojava kao dioničarsko društvo govori u prilog privatizaciji koja bi mogla biti samo pitanje vremena. Svojedobno je sličnim potezom iz INA-e izdvojena djelatnost transporta plina i stvoren je Plinacro d.o.o., kao i Podzemno skladište plina Okoli d.o.o, ali ni jedna od tih tvrtki nije dioničarsko društvo, već se nalaze u većinskom vlasništvu države.

Ukupni prihodi HOPS-a 2019. iznosili su 1,72 mlrd. kn, a rashodi 1,56 mlrd. kn, dok su investicije iznosile 553 mil. kn. Na čelu skupštine HOPS-a je predsjednik Uprave Frane Barbarić, koji nije u skladnim odnosima s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem pa postoje nagađanja da zakonske izmjene imaju veze sa intencijom da se oslabi Barbarićev utjecaj na HOPS, što nekako baš i ne "drži vodu".VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

9 Apr 2021 euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU
31 Jan 2021 ems
Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope
21 Okt 2020 energetikanet
Počela je realizacija HES Kosinj-Senj
14 Sep 2020 mondo
Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj
14 Sep 2020 energetikanet
U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
23 Avg 2020 energetikanet
Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora
2 Avg 2020 novosti
GRADE KRŠKO 2
31 Maj 2020 energetikanet
HEP namjerava graditi novu vjetroelektranu
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji