elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI BALKAN SLEDEĆA >

5 Maj 2021 - rtv
Nuklearka "Krško" ponovo radi

3 Maj 2021 - energetikanet
Hrvatska: U rad puštena VE Korlat

26 Apr 2021 - novaekonomija
Grčka zatvara poslednju termoelektranu 2025. godine

19 Apr 2021 - vijesti
EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima

19 Apr 2021 - energetikanet
Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo

9 Apr 2021 - b92
Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra

9 Apr 2021 - euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 3364 vesti BalkanWeb Analytics


9 Apr 2021 - euractiv - Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU

Vlada u Zagrebu pripremila je zakon koji predviđa da će hrvatska domaćinstva moći da kupuju struju od snabdevača iz bilo koje članice Evropske unije, a stanovnici drugih zemalja Unije moći će da ugovaraju snabdevanje strujom sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP).

Ministarstvo privrede i održivog razvoja pripremilo je novi Zakon o tržištu električne energije u kojem se navodi da je sloboda građana EU da kupuju struju iz bilo kog dela Unije deo sloboda koje im garantuje Ugovor o funkcionisanju EU, piše dnevnik Večernji list.

Tako su slobodno kretanje robe, sloboda izbora mesta i sedišta poslovanja i sloboda pružanja usluga ostvarivi samo na potpuno otvorenom tržištu električne energije koje svim krajnjim kupcima omogućava slobodan izbor snabdevača strujom, i svim snabdevačima omogućava slobodnu isporuku krajnjim kupcima, prenela je agencija Hina.

Zato je, objašnjavaju predlagači zakona, radi podsticanja tržišne utakmice i osiguranja opskrbe električnom energijom po najkonkurentnijoj ceni, potrebno omogućiti prekogranični pristup novim snabdevačima strujom iz različitih izvora energije, kao i novim pružaocima usluga proizvodnje, skladištenja i upravljanja potrošnjom energije.

Tržišnim pravilima tako se omogućava ulazak i izlazak proizvođača i snabdevača električnom energijom na osnovu ocene ekonomske i finansijske održivosti njihovog poslovanja.

I dalje će, međutim, postojati obaveza pružanja javne usluge koja će ostati na raspolaganju potrošačima.

Novi hrvatski zakon propisuje da računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, treba da sadrže i druge informacije koje krajnjim kupcima mogu pomoći da uporede svoj trenutni ugovor sa drugim ponudama. To znači redovnu dostavu tačnih informacija o obračunu koje se temelje na stvarnoj potrošnji struje, uz pomoć pametnih brojila, što kupcima pomaže da kontrolišu potrošnju i troškove.

Novi zakon predviđa i da krajnji kupac mora imati jasne uslove ugovora sa snabdevačem i da mu se u idućem petogodišnjem razdoblju omogućava promena snabdevača unutar 24 sata. Uz to, snabdevači moraju da omoguće kupcima poređenje cena usluga na tržištu kako bi mogli da izaberu najpovoljniju opciju, piše Večernji list.

U zakonu se navodi i da svi krajnji kupci mogu slobodno kupovati električnu energiju od snabdevača po sopstvenom izboru i da mogu istovremeno da imaju više od jednog ugovora, pod uslovom da postoje potrebne tehničke mogućnosti za takav obračun.

Stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović upozorio je, međutim, za Večernji list da odredbe zakona neće biti moguće realizovati bez pametnih brojila.

"Ovo se sve odnosi na opskrbu, a to je oko 40 posto iznosa računa za struju. Ovo jeste otvaranje tržišta i nije sporno da je to dobro. Nama kao kupcima je bitno da onaj javni deo usluge ostaje zaštićen, a to su mrežarine, naknada za obnovljive izvore energije i, uslovno rečeno, PDV", kaže Kurtović, dodajući da nova regulativa vodi tome da će građani Hrvatske imati pravo da kupuju struju iz Mađarske, Slovenije, Francuske.... ali da je pitanje je kada će to biti moguće.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Maj 2021 energetikanet
Hrvatska: U rad puštena VE Korlat
9 Apr 2021 euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU
1 Mar 2021 energetikanet
Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine
31 Jan 2021 ems
Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope
29 Jan 2021 dw
Hrvatska zamalo Evropu ostavila u mraku
29 Dec 2020 021
Nuklearka Krško isključena za svaki slučaj
27 Nov 2020 energija
Počela izgradnja dalekovoda
21 Okt 2020 energetikanet
Počela je realizacija HES Kosinj-Senj
14 Sep 2020 mondo
Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj