elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

23 Feb 2021 - bif - Bežični prenos struje više nije samo san jednog vizionara

San Nikole Tesle o bežičnom prenosu struje mogao bi zaživeti ukoliko novozelandskoj kompaniji Emrod uspe da finalizuje razvoj svog sistema za distribuciju električne energije.

Pristup električnoj energiji je u razvijenom svetu nešto što se podrazumeva, međutim čak i u državama poput SAD, ponekad se dešavaju neverovatne nestašice koje parališu čitavo društvo. Takvu situaciju upravo pratimo u Teksasu.

Međutim, Amerikanci će svakako dobiti struju nazad, ali šta je sa siromašnim društvima koja nemaju dovoljno sredstava za izgradnju infrastrukture potrebne za distribuciju električne energije?

Njima bi uskoro mogla pomoći novozelandska kompanija Emrod, koja sa drugim najvećim distributerom električne energije u toj zemlji, pod imenom Powerco, sarađuje na razvoju bežičnog prenosa struje.

Dve kompanije nedavno su objavile da je njihov prototip postigao ohrabrujuće rezultate, odnosno da je velika količina električne energije uspela da stigne iz jedne tačke u drugu, bez kabla.

Emrodov projekat se zasniva na nizu antena, releja i prijemnih rektena koji pretvaraju mikrotalase u – struju. Pomenuti mikrotalasi se nalaze u istom spektru frekvencija kao na primer Wi-fi ili Bluetooth zračenje, dakle bezbedni su za emitovanje.

Drugim rečima, ova kompanija pretvara elektromagnetne talase u električnu energiju i omogućava njihov prenos bez žica. I to po značajno nižim troškovima nego kada je u pitanju tradicionalni način distribucije električne energije.

Cilj joj je da, za početak, elektrifikuje daleke ili nerazvijene delove sveta poput pacifičkih ostrva i nekih delova Afrike, ali mogla bi pomoći i razvijenim društvima da smanje svoje troškove.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

24 Feb 2021 nova
Struja će nam stizati iz svemira
23 Feb 2021 bif
Bežični prenos struje više nije samo san jednog vizionara
5 Feb 2021 kamatica
Rekordna prodaja električnih automobila u EU
31 Jan 2021 rtv
Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije
17 Jan 2021 vesti
Deo beloruske nuklearne elektrane isključen
11 Jan 2021 telegraf
Struja je mnogo skuplja opcija od dizela
29 Dec 2020 srbijadanas
Električni automobili ne vole zimu: Grejanje i mraz smanjuju domet!
16 Dec 2020 telegraf
Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu
17 Nov 2020 rtv
Kvebek odlučio: Do 2035. sva vozila moraju biti električna


Web Analytics