elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Nov 2020 - n1 - Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije dostići će rekordni nivo 2020. godine, dok će zbog pandemije koronavirusa sektor fosilnih goriva doživeti dramatičan pad, navodi se u izveštaju o obnovljivim izvorima energije Međunarodne agencije za energetiku koji je objavljen u utorak.

U izveštaju je istaknuto da je skoro 90 odsto novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2020. godini napajano obnovljivim izvorima, dok se sagorevanjem uglja i gasa pokretalo samo 10 odsto, piše portal Klima101.

Za porast kapaciteta obnovljivih izvora energije od 4 odsto najzaslužnije su Kina i Sjedinjene Američke Države, a predviđa se da će se pod uticajem Indije i Evropske unije u 2021. taj procenat dodatno povećati. Solarni paneli predstavljaće 60 odsto svih dodataka kapacitetima obnovljive energije do 2025. godine, dok će vetar činiti dodatnih 30 odsto.

Direktor Međununarodne agencije za energetiku Fatih Birol je na svom Tviter nalogu napisao da solarna energija postaje "kralj na tržištu energije".

Zapravo, prema podacima objavljenim u izveštaju, kapaciteti solarne energije povećani su čak 18 puta od 2010. godine, dok je u istom periodu instalisana snaga vetra uvećana četiri puta.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, predviđa se da će do 2025. obnovljivi izvori energije preuzeti primat od uglja, koji poslednjih 50 godina dominira u proizvodnji struje, i postati glavni izvor električne energije na svetu. Ukupan kapacitet obnovljivih izvora biće duplo veći od današnjeg kapaciteta Kine, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je saopšteno da proizvodnja struje možda jeste otporna na krizu izazvanu koronavirusom, ali na nju bitno utiču javne politike.

Tokom poslednjih nedelja i meseci svedočili smo obavezivanju mnogih velikih svetskih emitera da će u određenom roku postići ugljeničnu neutralnost, a deo puta za dostizanje tog cilja trebalo bi da bude i prelazak na obnovljive izvore energije za proizvodnju struje.

Podsećanja radi, prošle nedelje je Globalni savet za energiju vetra saopštio da se u narednih pet godina očekuje rekordan rast energije vetra.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

12 Nov 2020 n1
Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije
10 Nov 2020 energetikanet
Pokraj Sicilije će se graditi divovska vjetroelektrana
6 Nov 2020 autoblog
Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja električnih vozila IONITY
3 Nov 2020 energetikanet
Obnovljivi izvori dominiraju europskom energetikom
27 Okt 2020 n1
OIE od nacionalnog značaja u Australiji
14 Okt 2020 bizlife
Sunčeva energija – buduća kraljica električne energije
14 Okt 2020 b92
Gašenje nuklearki Nemačku mnogo koštalo?
28 Sep 2020 nova
“Hvatanje” ugljenika ključ za postizanje klimatskih ciljeva
7 Sep 2020 b92
Epl pravi dva vetroparka i Danskoj


Web Analytics