elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Okt 2020 - bizlife - Sunčeva energija – buduća kraljica električne energije

Proizvodnja struje iz energije Sunca povećaće snabdevanje iz obnovljivih izvora u narednih 10 godina, a zeleni izvori u celini činiće 80 posto rasta globalne proizvodnje, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Prema primarnom scenariju koji odražava već najavljene namere i ciljeve, obnovljivi izvori energije preteći će do 2025. ugljenik kao primarni izvor električne energije, procenjuje IEA u godišnjem izveštaju.

Do 2030. udeo solarnih fotonaponskih sistema (PV) i vetra u globalnoj proizvodnji porašće na gotovo 30 posto, s osam posto u 2019, pri čemu će solarni PV kapaciteti godišnje u proseku rasti 12 procenata.

“Smatram da će Sunčeva energija postati nova kraljica na svetskim tržištima električne energije”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

“Prema današnjim regulatornim postavkama, na dobrom putu je da nakon 2022. iz godine u godinu niže rekorde u upotrebi”, dodao je on.

Razvoj tehnologije i mehanizmi podrške smanjuju troškove finansiranja velikih solarnih PV projekata, a time posredno i ukupne troškove proizvodnje, objavila je IEA, dodajući da je u većini zemalja solarni PV sada jeftiniji od novih elektrana na ugljenik ili gas.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora jedini je glavni izvor energije koji je nastavio rasti ove godine, dodala je agencija sa sedištem u Parizu.

Upozoravaju da u mnogim slučajevima i dalje postoje razlike između dugoročnih ambicija i konkretnih kratkoročnih planova smanjenja emisija.

Integrisanje nove energije vetra i sunca zavisiće od odgovarajućih ulaganja u sve delove sistema, uključujući distribucijske mreže, napominje agencija.

Upravo bi elektroenergetske mreže mogle biti slaba karika u tom procesu zbog nedovoljno visokih prihoda potencijalno povezanih s potražnjom slabijom od očekivane, neplaćanja računa ili narušavanja finansija komunalnih preduzeća u privredama u razvoju, upozorila je IEA.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

19 Jul 2021 novosti
NAJVEĆA PLUTAJUĆA SOLARNA ELEKTRANA NA SVETU
19 Maj 2021 rtv
Rampa za fosilna goriva odmah ako želimo nultu emisiju 2050.
15 Maj 2021 danas
Rekordan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2020.
5 Maj 2021 novaekonomija
Kina mora da zatvori 600 termoelektrana do 2060. godine
13 Apr 2021 dw
Kao ogromna baterija
9 Feb 2021 rts
„Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra
31 Jan 2021 energija
Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj
29 Nov 2020 danas
Solarni paneli iznad irigacionih kanala u Indiji
12 Nov 2020 n1
Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije


Web Analytics