elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

28 Sep 2020 - nova - “Hvatanje” ugljenika ključ za postizanje klimatskih ciljeva

Svetske vlade i veliki zagađivači moraju da preuduzmu hitne mere kako bi razvili tehnologije koje će zadržavati i skladištiti emisije štetnih gasova ili će "bukvalno nemoguće" da svet postigne svoje klimatske ciljeve, smatra Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA navodi da su projekti “hvatanja” i skladištenja ugljen dioksida od suštinskog značaja da postizanje klimatskih ciljeva i predstavljaju jedan od četiri ključna stuba u smanjenju emisije štetnih gasova.

Zadržavanje ugljenika, navode iz Agencije, trebalo bi da se nađe u svim planovima elektrifikacije ekonomija uz pomoć obnovljivih izvora energije, zamene fosilnih goriva bioenergetskim i zamenom gasa bogatog metanom čistim hidrogenom u fabrikama, vozilima i domovima.

Fabrike “hvataju” ugljenik pre nego što on dospe u atmosferu. Jednom “uhvaćen”, ugljenik se onda ispušta u pozemna skladišta ili prodaje kupcima koji mogu da ga iskoriste za proizvodnju plastike, uzgoj biljaka u staklenicima, pa čak i proizvodnju gaziranog pića.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA kaže da je ovaj proces od “kritičnog” značaja za prelaz sa fosilnih goriva na čistije energetske alternative. “Bez toga, biće bukvalno nemoguće postići energetske i klimatske ciljeve”, rekao je on.

Problem je što u svetu postoji svega 20 projekata koji su u komercijalnoj upotrebi i “hvataju “ugljenik. Norveška je svetski lider u ovome, ali velikih projekata ima i u SAD, Kanadi i Kini.

U poslednje tri godine u planu je izgradnja još 30 komercijalnih postrojenja, što je investicija od oko 27 milijardi dolara, navodi IEA koja je pozvala svetske vlade i vodeće “zagađivače” da ubrazju rad na smanjenju svog “otiska”.

“Akcije vlada biće od suštinskog značaja za uspostavljanje održivog tržišta za otvaranje postrojenja za zadržavanje ugljenika. Tu priliku mora da prihvati i industrija”, navode iz Agencije za energetiku.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

14 Okt 2020 bizlife
Sunčeva energija – buduća kraljica električne energije
14 Okt 2020 b92
Gašenje nuklearki Nemačku mnogo koštalo?
26 Jul 2020 novaekonomija
EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva
13 Jul 2020 energetikanet
Dekarbonizacija Finske nuklearnom energijom i obnovljivim izvorima
23 Jun 2020 bif
IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
10 Maj 2020 energetikanet
Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
18 Apr 2020 telegraf
Hibridi zlatna sredina na putu do električne buduc
23 Feb 2020 N1
Ukupne emisije gasova se povećavaju


Web Analytics