elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Sep 2020 - novosti - Podignut spomenik Nikoli Tesli u Bafalu

NA uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka otvoren je Park Nikole Tesle, u kome se nalazi spomenik srpskom geniju i jednom od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, 20. po redu u Americi.

Na ovaj način su se SAD, a posebno građani Bafala, zahvalili velikom naučniku, što je 1897. godine doveo struju u ovaj grad.

- Tesla je pre ravno 123 godine koristio električnu energiju proizvedenu u turbinama elektrane sa Nijagarinih vodopada kako bi osvetlio kuće, preduzeća, ulice Bafala. Bio je to istorijski događaj, jer je Nikola Tesla prvi put demonstrirao moć da se električna energija naizmeničnom strujom prenosi kilometrima daleko - podsetio je Maki Beker, jedan od inicijatora postavljanja spomenika.

Istorijski događaj, s kraja 19. veka, proslavljen je u zgradi Elektrodistribucije grada, na kojoj se okupila tadašnja američka elita iz Bafala i Njujorka, a počasni gost bio je Tesla lično. Govornici su redom izjavljivali da je "prenos energije najvažniji događaj u istoriji Bafala i događaj bez premca u istoriji sveta, te da je upravo započela era Velikog bivola ili Električnog bivola".

Odeven u smoking, uvek elegantni Nikola Tesla održao je, kako je zabeleženo, zdravicu:
- Želim da vam čestitam Bafalonci, prijatelji moji, na divnim očekivanjima i mogućnostima, koje su vam otvorene. U neko vreme, ne daleko, vaš grad će se naći na granici velike energetske revolucije, koja je jedno od čuda nacije.

Čekalo se sve do minulog vikenda da se grad Bafalo ponovo seti Nikole Tesle. Spomenik koji je podignut lična je donacija profesora Francisa Lestingija, obožavaoca srpskog genija, koji je 2018. javno kritikovao upravu grada što ničim nije obeležila život i rad Nikole Tesle u Bafalu.

- Grad Bafalo nema ulicu, aveniju, uličicu, bilo šta što je nazvano po Nikoli Tesli. Nema zgradu, školu, tržni centar, pa čak ni ploču, uprkos tome što Tesla ima istorijske veze sa Bafalom. Mislim da bi učenici, koji upijaju znanja velikog genija, možda mogli da smisle neki način da grad dobije školu nazvanu po Nikoli Tesli - rekao je Lestingi, profesor istorije na Univerzitetu "Bafalo".

Teslinu statuu, visoku 1,7 metara, oblikovao je američki umetnik Lari Grifis Treći. U podnožju figure postavljena je vremenska kapsula, napravljena od kovanog gvožđa kao simbol naučnikovih veza sa kosmosom i planetarnim prenosom energije.

FESTIVAL NAUKE I TESLIN KORIDOR

U ZNAK sećanja na Nikolu Teslu grad Bafalo je odlučio da 23. septembra održi Festival nauke, koji će biti u znaku imena i dela pronalazača i vizionara. Tada će biti otvoren i Teslin koridor u Bafalu - putanja od Nijagarine i Vulkanske ulice do Busti avenije. Uprava i građani veruju da će Bafalo postati najveći Teslin grad na svetu.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

21 Sep 2020 novosti
Podignut spomenik Nikoli Tesli u Bafalu
11 Avg 2020 telegraf
Brate, imaš malo čorbe? Stao mi auto na struju!
4 Avg 2020 energetikanet
U Kaliforniji se gradi najveća baterija na svijetu
20 Jul 2020 b92
Mercedesova električna limuzina imaće autonomiju od 700 km!
11 Jun 2020 bif
Baterija za električna vozila koja može da traje dva miliona kilometara
17 Maj 2020 alo
OVA VOZILA SU BUDUĆNOST
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
2 Maj 2020 rtv
Teslin naučni centar spašen donacijama
12 Mar 2020 b92
Tesla proizvela milioniti električni automobil


Web Analytics