elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Jul 2020 - b92 - 10 zemalja sa najvećim kapacitetom vetroelektrana na moru

Poslednji izveštaj udruženja "Renewable UK" otkriva da je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo vodeće mesto u sektoru upotrebe energije vetra na moru. Tokom poslednjih 12 meseci, broj takvih projekata, bilo da je reč o onima koji već proizvode struju ili su tek u fazi izgradnje, pregovora ili planiranja, porastao je za 30 odsto, sa 122 na 159 GW. Ovo predstavlja čak četvrtinu kapaciteta svetskih vetroelektrana na moru.

Drugoplasirana je Kina, u kojoj ukupna snaga vetrenjača iznosi 19,3 GW. Zabeležen je skok od 60 odsto, sa 12 GW, što je rezultovalo njenim „penjanjem“ na lestvici – pošto je u prethodnom preseku bila četvrta.

Sjedinjene Američke Države su zadržale treće mesto, a snaga vetra na moru je uvećana za 13 odsto – sa 15,7 na 17,8 GW. Nezavidnim napretkom, od tek 68 MW, Nemačka je pala sa drugog na četvrto mesto, održavši se na oko 16,5 GW.

Tajvan je ostao petoplasirani, a prethodnih godinu dana zemlji je donelo povećanje kapaciteta tzv. offshore vetroparkova od 28 odsto – sa 8,9 na 11,4 GW.

Iako je i porast postrojenja u Holandiji, sa 6,5 na 11,3 GW, odnosno za 74 odsto, zadivljujuć, što joj je i obezbedilo šesto mesto na listi, Irska je bila još uspešnija u energetskoj tranziciji, prenosi Energetski portal.

Skokom od 156 odsto – sa 3,2 GW prošle godine na 8,2 GW ove – vetrenjače na moru, pored električne energije, Ircima su obezbedile i sedmo mesto. Za njima slede Poljaci sa 6,2 GW vetroelektrana na moru, Danci sa 4,7 GW i Vijetnamci sa 3,6 GW.