elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Jun 2020 - b92 - Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača

Oko 2.000 Engleza bi uskoro moglo da napaja svoja domaćinstva strujom proizvedenom u vetroelektrani u njihovom vlasništvu. Na ovaj način smanjiće sopstvene račune za električnu energiju.

Iza pokretanja projekta izgradnje prvog postrojenja na energiju vetra u svojini građana Ujedinjenog Kraljevstva stoji startap preduzeće Ripl enerdži i energetske kompanije Ko-op enerdži i Oktopus enerdži. Vlasnici će trošiti struju iz vetroparka Greg Fata u Velsu.

Kako je najavljeno, vetroelektrana će biti puštena u rad na početku 2021. godine.

Uz ulaganje od minimalno 250 funti (oko 280 evra), prosečna domaćinstva koja se odluče da budu investitori i potrošači u sklopu ovog neobičnog projekta ostvarivaće godišnje uštede na računima za električnu energiju od oko 12,5 odsto, prenosi Energetski portal.

Sara Merik, izvršna direktorka Ripl enerdži, je ovim povodom izjavila: "Niste u mogućnosti da posedujete malo elektrane na ugalj ili nuklearke kako biste zadovoljavali potrebe svoje kuće za strujom, ali itekako možete posedovati deo vetroparka".

Merik je dodala da je ogromna promena izvodljiva i da je ljudi prihvataju i da žele da učestvuju u stvaranju bolje i čistije budućnosti.