elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Jun 2020 - rts - Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori

Da se kiša može koristiti na više načina već znamo. Najnovija potvrda o tome stiže iz Hongkonga gde je razvijen generator električne energije koji jednom kapljicom vode može da upali 100 LED sijalica. To praktično znači da je pronađen još jedan ekološki i čist izvor električne energije. Primena ovoga sistema donela bi u oblastima sa više padavina struju dovoljnu da osvetli oblakoder.

Naučnici iz Honkonga razvili su čip koji koristi kišne kapi za dobijanje električne energije koja može da pokreće led sijalicu manjeg kapaciteta. Čip je na testiranju i veoma brzo mogao bi da se ugrađuje u stakla visokih zgrada gde bi proizvodio energiju.

Možda ćemo ovako uspeti da sačuvamo 5 do 10 odsto potrebne električne energije za visoke zgrade. To je čisto i ekološki odlično, ali sve je pitanje cene ovakvih prozora i na tome radimo.

„Mnogi su zainteresovani za ovaj izum. On u kombinaciji sa solarnim panelima može biti jedan od najbitnijih izvora energije u budućnosti. Još radimo na tome da se ovaj čip ugrađuje i u solarne panele koji već stoje pod određenim uglom i daju mogućnost za veću kinetičku energiju kapi pa bi i proizvodnja struje bila veća“, Hu Feng, naučnik iz Hongkonga.

Za samo dva dana od objavljivanja prvih rezultata, akcije firme iz Hong Konga skočile su deset puta, a pojedine vlade i zemlje EU počele su da se takmiče u njihovoj kupovni. Ključ celog projekta je čip koji iz kapi vode pravi.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

2 Jul 2020 mondo
Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu
23 Jun 2020 bif
IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
12 Jun 2020 aljazeera
Njemačka vlada dogovorila strategiju za vodik
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
23 Maj 2020 telegraf
Evropa postaje "električna"
14 Maj 2020 blic
Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 energetikanet
Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 novaenergija
Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici