elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Jun 2022 - blic - KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE

Energetska kriza stavila je u fokus troškove potrošnje električne energije, i sve češće se kao rešenje tog problema ističe instaliranje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, kao i sticanje statusa kupca-proizvođača. Od ove godine država subvencioniše ugradnju solarnih panela, i svako ko se prijavi moći će da dobije do 50 odsto ukupne investicije, tj. najviše 420.000 dinara.

Krajem maja deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo je javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje solarnih panela, a sada je taj spisak duži za još jednu samoupravu, grad Čačak. Deo novca za taj projekat (ukupno 100 miliona dinara) obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, i dobilo ga je ukupno 37 lokalnih samouprava. Sve one su dužne da obezbede isti iznos novca koji dobijaju od ministarstva, tako da će građanima ukupno biti dostupno oko 200 miliona dinara.

Kada pogledamo troškove instaliranja ovih elektrana, koje godišnje mogu da proizvedu od 1.500 do 7.250 kilovata (kW), potrebno je do 5.000 evra. Takođe treba obratiti i pažnju na krovnu površinu koja je neophodna, u slučaju ovog primera oko 30 kvadrata. Dakle, svi koji dobiju subvenciju i odluče se za instaliranje solarne elektrane, koja može da vas opskrbi sa 30 do 70 odsto dnevne potrošnje struje, država će obezbediti polovinu, tj. 2.500 evra.

Uslovi

Uslovi dodele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti. Novac se dodeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6 kW. U slučaju da se odluče za elektranu veće snage razliku od ukupne vrednosti radova domaćinstvo plaća samo. U subvenciju su uračunati i nabavka opreme, kao i usluge ugradnje i izrade tehničke dokumentacije.

Domaćinstva se biraju na osnovu 4 kriterijuma: Stanje spoljnih zidova; način grejanja; karakteristike spoljne stolarije; faktor K zauzetosti površine za objekat (količnik ukupne površine stambenog objekta iz poreske prijave i broja korinika tog objekta). Takođe, one kuće koje imaju PVC stolariju i koje su izolovane imaju prednost.

Što se podnosioca prijave tiče, on mora da bude vlasnik objekta, ili da ima prijavu boravka na istoj kao i saglasnost vlasnika objekta. Jedan od uslova je i da je potrošnja na poslednjem računu bila najmanje 30 kilovat-sati (kWh).

Procedura sticanja statusa

Čitava procedura sticanja statusa kupac-proizvođač nalazi se na sajtu Elektrodistribucije.

U suštini, potrebno je da se podnese zahtev koji sadrži podatke o budućem kupcu-proizvođaču i njegovu nameru da proizvedenu energiju preda snabdevaču, a za postavljanje panela je neophodan nadzor licenciranog inženjera.

Kako bi se povezivali na sistem, građani treba da se obrate svom snabdevaču sa kojim imaju zaključen ugovor o snabdevanju strujom i da podnesu zahtev za zaključenje ugovora i momentalno obavesti Elektrodistribuciju o zaključenom ugovoru.

U roku od 5 dana operator sistema je dužan da poveže panele u sistem i da obavesti kupca kada će to i učiniti. Kada se pojave ovlašćena lica, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu izvođača radova da su paneli ugrađeni u skladu sa tehničkim pravilima. Nakon toga ostaje samo da se izvrši povezivanje na mrežu i upiše kupac-proizvođač u registar.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

22 Jun 2022 blic
KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
20 Jun 2022 euronews
U Srbiji postoji devet vetroparkova
3 Jun 2022 bonitet
LED rasveta na ulicama širom Srbije
2 Jun 2022 telegraf
Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju
30 Maj 2022 blic
Sve veće interesovanje za sistem "proizvođač-potrošač"
27 Maj 2022 biznis
Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
24 Maj 2022 blic
U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI
24 Maj 2022 ekapija
Kod Pirota u planu gradnje solarnih elektrana
16 Maj 2022 euronews
Modularni nuklearni reaktori