elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Okt 2021 - novaekonomija - EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi

Nadzorni odbor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) predlaže uvođenje mehanizma strateške rezerve, kao prelaznog rešenja za osigurano snabdevanja kupaca u Srbiji, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća. Ovaj predlog uputili su Ministarstvu rudarstva i energetike.

To znači da se Srbija neće trajno odreći elektrana koje bi trebalo da budu zatvorene u procesu dekarbonizacije i energetske tranzicije.

"Strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, dekonzerviraju se i pokreću", rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS.

"Cilj ove inicijative je obezbeđivanje stabilnog snabdevanja uz nepromenjene cene za građane Srbije. Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi", rekao je on.

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom, pojasnio je da je ovo prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije.

"Neke zemlje kao što je Nemačka uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu bili bismo u mogućnosti da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete", rekao je Vlaisavljević.

Između ostalog, Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije.

U maju je objavljeno da je Ministarstvo rudarstva i energetike odlučilo da obustavi izgradnju termoelektrane na ugalj Kolubare B, koja je formalno započeta krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Odluku su pozdravile ekološke organizacije, ali ne i čelni ljudi Elektroprivrede Srbije (EPS), koji tvrde da ona ugrožava stabilnost energetskog sistema države.

Zbog najave ministarstva energetike održan je i zbor upozorenja rudara Kolubare i Kostolca i zaposlenih u TENT iz straha da će zbog prekida rada termoelektrana na ugalj ostati bez posla.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
12 Nov 2021 alo
POJEFTINILI SOLARNI PANELI
8 Nov 2021 telegraf
EPS jača saradnju u regionu
3 Nov 2021 blic
SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
1 Nov 2021 danas
Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv
20 Okt 2021 novaekonomija
EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
15 Okt 2021 politika, dnevnik
Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
14 Okt 2021 politika
Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”