elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT





23 Sep 2021 - danas - Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama

U E2S Power test centru u Surčinu danas je predstavljena termalna baterija „Twest“, inovativna tehnologija za skladištenje toplotne energije, koja omogućava transformaciju termoelektrana na ugalj u sisteme za skladištenje obnovljivih izvora energije.

Fabricio de Kandia, direktor operacija E2S Power, predstavljajući projekat istakao je da termalna baterija omogućava smanjenje emisije ugljen dioksida.

– Naša tehnologija, koja može da se instalira u termoelektranama, omogućava da se struja dobijena iz obnovljivih izvora energije konvertuje u toplotnu energiju i tako čuva u dužem periodu. Kada se javi potreba za proizvodnjom struje, ta energija se pretvara u paru iz koje nastaje električna energija. Primenom naše tehnologije eliminiše se opasnost od zagađenja životne okoline, jer više nema proizvodnje struje iz uglja a sa druge strane omogućava da se sačuvaju radna mesta i infrastruktura nakon prestanka rada termoelektrana na ugalj – objasnio je de Kandia.

Saša Savić, direktor kompanije E2S Power, istakao je da je termalna baterija sistem koji može da traje 30 godina, obezbeđuje da se očuva kompletna infrastruktura i omogući dalji nesmetani rad termoelektrana ali bez uglja kao zagađivača.

– Ova inovativna tehnologija koja je potvrđena u našem test centru u Surčinu je dobra alternativa za rudu litijuma, o čemu se sada u Srbiji mnogo govori. Takođe, razgovarali smo i sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije koji su pokazali određeno interesovanje za primenu naše tehnologije. Smatram da bi instaliranje termalne baterije „Twest“ bilo idealno rešenje za termoelektranu „Morava“ u Svilajncu koja uskoro treba da prestane sa radom – istakao je Savić.

On je dodao da iduće godine ova termalna baterija kao pilot projekat, treba da bude instalirana u po jednoj termoelektrani u Evropi i Severnoj Americi. Nakon završetka pilot projekta uslediće komercijalna proizvodnja. Povodom toga, vode se pregovori i sa Elektroprivredom Crne Gore kako bi sistem koji je osmislio E2S Power tim bio testiran u termoelektrani „Pljevlja“.



VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

25 Okt 2021 novosti
HOĆEMO LI IMATI STRUJU IZ ATOMA?
20 Okt 2021 novaekonomija
EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
18 Okt 2021 bif
Sve jače se plasira ideja o nuklearkama kao rešenje za energetsku krizu
14 Okt 2021 rtv
Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 politika
Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 b92
Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
8 Okt 2021 rts
Struja, drva, ugalj ili gas - svako domaćinstvo ima svoju računicu
6 Okt 2021 danas
EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom
6 Okt 2021 novimagazin,danas
Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji