elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Sep 2021 - rts - Menjaju se oznake na elektronskim uređajima

Uštedu struje u domaćinstvima donose i energetski efikasni uređaji. Novo energetsko obeležavanje kućnih aparta počelo je od marta u Evropskoj uniji, a od seprtembra i kod nas. Skala energetskih razreda smanjena je sa deset na sedam – od "A" do "G". Neke oznake su ukinute, neke dodate, a cilj je smanjenje računa za struju i emisije ugljen-dioksida.

Dosadašnje oznake energetskih razreda A+, A++, A+++ su ukinute. Skala sada kreće od "A" - oznake najefikasnijeg aparata zelene boje, do najniže crvene "G" energetske klase.

Primera radi, na novim nalepnicama može se naći i slika "flaše i pahuljice", to označava zapreminu frižidera ili zamrzivača ili slika zvučnika – znaka za buku koju emituje aparat.

"Više nije u opticaji samo energetska efikasnost, sada su tu i podaci koji se odnose korišćenje resursa – potrošnja vode, nivo buke, zapremina, centrifugiranje. I ono što je najbitnije na novim oznakama se nalaze QR kodovi gde mi možemo da pristupimo podacima koji su dostupni, a koju su interesantni za nas kupce", kaže Mirko Đapić, vođa projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn prizvoda.

Uštede su značajne jer električni aparati odnose trećinu ukupne potrošnje energije u domaćinstvima. Nadležni tvrde da izmenu oznaka prati pooštrena kontrola i proizvođača i prodavnica.

"Tržišni inspektor kada vrši nadzor pogleda kako je označen jedan proizvod i usaglasi sa tim da li su tehnički propisi za tu vrstu uređaja adekvatni i da li se on može naći na tržitu. U slučaju da nisu, prodavac, dobavljač mora da povuče proizvod", kaže Milan Macura, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Uređaji koji stižu sa tržišta Evropske unije već su usaglašeni s novim ekološkim i energetskim propisima.

"Obaveza je svakog proizvođača da za svaki isporučeni proizvod isporuči i nalepnicu", rekao je Mirko Đapić.

Milan Macura napominje da je mogućnost za imlementaciju od 8 do 18 meseci, kako bi svaki proizvođač, distributer imao vremena da svoj proizvod uskladi sa propisima.

Analiza je pokazala da recimo mašina za pranje veša klase A, proizvedena pre deceniju, sada uopšte ne bi smela da se nađe na tržištu zato što njena potrošnja struje prelazi danas dozvoljene gornje granice.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Okt 2021 politika
Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
25 Okt 2021 rts
Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju
14 Okt 2021 politika
Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
8 Okt 2021 rts
Struja, drva, ugalj ili gas - svako domaćinstvo ima svoju računicu
1 Okt 2021 dnevnik
Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije
20 Sep 2021 rts
Menjaju se oznake na elektronskim uređajima
13 Sep 2021 b92
Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina
29 Avg 2021 ekapija, rts
Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
26 Avg 2021 dnevnik
Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra