elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Sep 2021 - bizlife, ekapija - OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za obnovljive izvore energije.

Mihajlović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije (OIE) istakla da je dekarbonizacija i zelena energetika generacijsko pitanje i da je u procesu energetske tranzicije neophodno zajedničko delovanje.

“Pokrenuli smo kroz zakonski okvir proces energetske tranzicije. Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo.”

Sve priče koje čujemo, da ukoliko budemo imali više OIE, više solarnih i vetroelekrana, da to znači nestabilnost energetskog sistema – nije tačno. Sve što čujemo da ćemo tako morati da uvozimo struju – nije tačno, naglasila je ministarka.

“Naš cilj je da, uz konsenzus sa građanima Srbije, do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto. Očekujemo i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u EU”, istakla je Mihajlović.


OIE Srbija 2021: Kako projekti obnovljive energije izgledaju u praksi?

Komplikovan proces izdavanja građevinskih dozvola za vetroparkove, ali i strogi zahtevi za dozvole za rad, prepreke su sa kojima se suočavaju investitori u našoj zemlji. Pohvaljuju jasno definisane datume, koji se tiču donošenja podzakonskih akata koja će regulisati odredbe zakona, ali i najavljene aukcije.

Ovo je na konferenciji OIE Srbija 2021 rekao Emmanuel Van Vyve, direktor poslovnog razvoja belgijske kompanije Elicio, napominjući da u Srbiji imaju vetroparkove ukupnog kapaciteta 50 MW, koji su već operativni - Malibunar i Alibunar.

- Imamo još 200 megavata u ranoj fazi planiranja. U pitanju su različiti projekti, nadam se da ćemo biti spremni za aukcije - dodao je Van Vyve.


Projekat Pupin - proširenje Kovačice

Marko Liposcak, direktor poslovnog razvoja izraelske kompanije Enlight, predstavio je projekat Pupin, koji je proširenje vetroparka Kovačica.

- Lako smo dobili dozvolu, jer smo iskoristili do sada stečena iskustva, tako da smo optimistični po pitanju razvoja projekata OIE u Srbiji. U početku je bilo je dosta nejasnoća, ali su procesi sada dosta dobro postavljeni. Novi izazovi su u vezi sa tim kako strukturirati investicije, plasirati enegiju u mrežu, u smislu nove regulative i aukcije i kako uklopiti u razumno jeftin paket za investiranje - naveo je Liposcak.

Istakao je i da je važno da se projekati razvijaju lokalno, kao i da je taj tim dovoljno kompetentan. Napomenuo je i značaj prediktivnosti - da se zna šta država želi i koji su ciljevi, kao i kako da se do toga dođe.

- Što se tiče regiona, države su tehnički dobro povezana, a cene variraju minimalno. Potrebno ih je povezati i tržišno. Potrebno je podići nivo znanja manjih tržišta, posebno kada je reč o proceni rizika - zaključio je Marko Liposcak.


Biomasa potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi

Predsednica E3 International (E3I) Bonnie Norman govorila je o značaju biomase, navodeći da je fokus na restauraciji zemljišta.

- U Srbiji postoji 1,6 miliona hektara degradiranog i zapuštenog zemljišta, gde ne može da se proizvodi hrana, isto kao i na deponijama. To je slučaj sa Vojvodinom, kao i u Kolubarskom okrugu, gde radimo veliki projekat - navela je.

Podsetila je da biomasa i bioenergija imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i da su potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi.

- Bioenergetski zasadi se isplaćuju za dve do tri godine. Potrebno je malo održavanja, a imaćete jako veliki tok novca, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo - istakla je Norman.

Elektroprivreda Srbije tranziciju ka OIE sagledava kao realnu i održivu, i takvi će biti i planovi i transformacija proizvodnog portfolija, rekao je direktor za strategiju JP EPS Aleksandar Jakovljević tokom konferencije OIE Srbija 2021, a o planovima čitajte u zasebnom tekstu.

Konferencija OIE Srbija 2021 održala se u Beogradu, 15. septembra, a organizatori su bili Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).


Srbija će do 2040. godine proizvoditi minimum 40% električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora

Transformacija ka zelenoj enegiji diverzifikovaće tržište, otvoriti nova tržišta, radna mesta, omogućiti održivi rast. Ujedno će i doprineti padu cena obnovljivih izvora energije, rečeno je na otvaranju konferencije OIE Srbija 2021.

- Potrebna je jača mobilizacija tehologije za čistu energiju, da bi se obezbedili postavljeni ciljevi do 2050. godine, koji podrazumevaju nula neto emisiju gasova. Ključan je kapital i aktivacija privatnog sektora, kao i investitori koji traže prave prilike. Takođe, zakonodavci moraju da budu posvećeni tranziciji i da donesu jasna pravila. Srbija je jedna od tih zemalja, što potvrđuju pokrenute reforme - rekao je direktor evropskog energetskog tima EBRD Gregorz Zielinski.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da naša zemlja neće uvoziti električnu energiju, jer sa svojim potencijalima možemo da zadovoljimo sosptvene potrebe i da budemo važan faktor u ovom delu Evrope.

- Prvi korak je napravljen, a to je donošenje zakona. Drugi korak su podzakonska akta, koja će omogućiti da prva aukcija bude u decembru ove godine. Potom sledi izrada strateških dokumenata, koja su važna za viziju u narednih 50 godina. Do 2040. Srbija će proizvoditi minimum 40% električne i toplotne energije iz OIE, a verujem da taj procenat može da bude i viši. Cilj je i da štetne emsiije u narednih 10 godina prate one u EU – istakla je Mihajlovićeva.

Konferencija OIE Srbija 2021 održava se u Beogradu, a organizatori su Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Okt 2021 politika
Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
25 Okt 2021 novosti
HOĆEMO LI IMATI STRUJU IZ ATOMA?
25 Okt 2021 rts
Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju
18 Okt 2021 bif
Sve jače se plasira ideja o nuklearkama kao rešenje za energetsku krizu
14 Okt 2021 politika
Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
6 Okt 2021 novimagazin,danas
Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji
1 Okt 2021 dnevnik
Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije
23 Sep 2021 danas
Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama