elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Jul 2021 - politika - Prva mini elektrana na Ibru

Na reci Ibar, nedaleko od Raške, okončana je gradnja prve mini hidroelektrane za koju je, kako doznajemo u raščanskom Odeljenju za urbanizam, početkom ove godine izdata i upotrebna dozvola. Pomenutom gradnjom, reka Ibar u ataru sela Pavlice premošćena je na, kako su nam stručnjaci objasnili, pribranski tip gradnje hidrelektrana. A to znači da je u ovom slučaju voda reke zaustavljena ustavom visine pet metara, a mašinska zgrada se nalazi u koritu reke pa se voda ne usmerava u cevi. Na ovaj način se i ne stvara veća akumulicija, osim što se neznatno iznad postrojenja širi korito reke. No, uprkos tim objašnjenjima i tvrdnjama stručnjaka da gradnja ovakve mini elektrane neće nizvodno štetiti biljnom i životinjskom svetu ovih julskih vrućina, kod meštana Raške i prolaznika ibaraskom magistralom, prizor da se reka Ibar može preskočiti, ipak nailazi na negodovanje.

Dozvola za ovu prvu mini elektranu na Ibru izdata je još pre tri godine, gradila se duže a investitor je Dragan Sipčić, tj. preduzeće ,,Pavlica” iz Beograda. Od resornog ministarstva odobrena snaga elektrane je 1,9 megavata dok se kao moguća instalisana snaga pominje i megavat više.

Podizanje ove mini hidroelektrane nije u nikakvoj vezi sa davnim projektom ,,Ibarskih hidroeletrane” prema kome je Ibar trebalo da bude premošćen branama visine od 10 do 14 metara, a ispod deset jezera bilo bi sagrađeno isto toliko postrojenja iz kojih bi se ukupno dobijalo 103 megavata energije. No, ta investicija, od oko 300 miliona evra nije realizovana jer je partnerstvo „Eletroprivrede Srbije” i italijanske kompanije ,,Seći energija” raskinuto. Ali ta planska dokumenta posebne namene još važe. Tako se na potencijalne partnere u gradnji postrojenja i Ibar kao neiskorišćen energetski potencijal i dalje računa, kao i na gradnju za druge namene pokraj budućih akumulacionih jezera, posebno u cilju razvoja turizma duž ibarske doline.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Sep 2021 sputnik
O sudbini termoelektrana se pita i cena struje
20 Sep 2021 rts
Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 dnevnik
EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
7 Sep 2021 danas
Pre 57 godina počela gradnja Hidroelektrane Đerdap 1
29 Avg 2021 ekapija, rts
Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
26 Avg 2021 novaekonomija
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
24 Avg 2021 kamatica
EPS ispituje javno mnjenje o zelenoj energiji