elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Jul 2021 - rts - Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi

Globalna pomama za čistom energijom preslikava se i na srpsko tržište struje. Za samo dve godine tražnja za zelenim kilovatima povećana je 10 puta. Iako se 70 odsto struje proizvodi iz uglja, EPS mora da prati i zahteve tržišta, pa su ponudili i paket "ZelEPS".

Strane kompanije u poslovnim planovima već sprovode evropski "Zeleni dogovor", pa sa snabdevačima ugovoraju samo isporuke energije iz obnovljivih izvora. Na tome sve više insistiraju i domaći komercijalni kupci.

"U 2020. godini količina prodate električne energije bila je desetostruko veća nego 2019. Na sredini 2021. već smo ugovorili dvostruko veću količinu električne energije nego što smo prodali u celoj 2020. Prednjače kupci iz industrije, ima banaka, ima sve više i uslužnih i prodajnih objekta, ambasada", kaže direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju" Bratislav Džombić.

A potvrda da se trguje strujom iz obnovljivih izvora je "Garancija porekla". Taj elektronski ekološki sertifikat izdaje preduzeće "Elektromreža Srbije".

"Elektromreža Srbije je nacionalno telo za izdavanje garancija porekla i telo koje je zakonom predviđeno da vodi registar garancija porekla. Mi smo zaduženi da vodimo taj registar na nacionalnom nivou, zaduženi smo i da povežemo taj registar sa ostalim registrima u Evropi i da na taj način praktično omogućimo i uvoz i izvoz nacionalnih garancija porekla", objašnjava direktor Direkcije za tržište električne energije "Elektromreža Srbije" Marko Janković.

Naša zemlja, kažu, ima veliki potecijal da izda čak 10 miliona tih "garancija porekla". U tome prednjači EPS, koji je u taj registar uneo 30 posto struje, koju prozvodi u 15 hidroelektrana i plasira je kroz paket "ZelEPS".

"To praktično znači da kupac može biti siguran da je svaki megavat-sat koji utroši proizveden iz obnovljivih izvora električne energije", kaže Džombić.

U EPS-u kažu da ubrzano pripremaju više proizvodnih projekata obnovljive energije, koji će do kraja decenije doneti novih 250 megavata struje iz vetra i sunca. Na području kostolačkih termoelektrana i kopova, već krajem godine počeće gradnja solarne elektrane, a početkom iduće godine i velikog vetroparka.

"Ideja nam je da na postojećim pepelištima, deponijama za odlaganje pepela i šljake termoelektrana, postavljamo solarne elektrane. Takođe ćemo postavljati solarne panele na zatvorenim površinskim kopovima Kolubare i Kostolcu. I ono što je najvažnije, sagledavaćemo mogućnosti postavljanja solarnih panela na krovovima postojećih proizvodnih kapaciteta", navodi rukovodilac investicionih projekata EPS-a Željko Lazović.

Međunarodna agencija za energetiku ukazuje da je i u godini pandemije snaga novoinstaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora u svetu povećana gotovo za polovinu.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Sep 2021 danas
Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama
17 Sep 2021 bizlife, ekapija
OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 dnevnik
EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
26 Avg 2021 novaekonomija
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
24 Avg 2021 kamatica
EPS ispituje javno mnjenje o zelenoj energiji
19 Jul 2021 danas
Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
10 Jul 2021 mondo
Napreduju radovi na gradilištima EPS-a