elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Jan 2021 - blic - EMS: Naši dispečeri sprečili "blekaut" u regionu

Iz još nepoznatog razloga 8. januara, u 14.04 časa, došlo je do poremećaja u radu ENTSO-E interkonekcije "Kontinentalna Evropa", kažu u Elektromreži Srbije i ističu da je prenosni sistem u Srbiji stabilan, kao i da su dispečeri EMS-a tog dana brzim reagovanjem sprečili da ne dođe do potpunog nestanka struje (blackout) u Srbiji i ostalim zamalja u okruženju.

- Dispečeri Nacionalnog dispečerskog centra (NDC) Elektromreže Srbije AD učestovali su u koordinaciji saniranja poremećaja i povezivanja dva ostrva, koje je uspešno povezano u 15:07 časova - kažu u EMS-u za Tanjug.

Ističu, takođe, da su svojim brzim i preciznim akcijama, kao i pravovremenim odlukama naši dispečeri sprečili da ne dođe do "potpunog blekauta Srbije i ostalih zamalja u okruženju koje su činili ostrvo, i to tako da građani Srbije nisu ni znali da se nešto dešava".EE ZANIMLJIVOSTI - Nacionalni dispečerski centar EMS


EMS napominje da je u toku analiza i priprema zvaničnog izveštaja od strane Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E), čiji je član i EMS.

U skladu sa pravilima rada tog udruženja, a po dobijanju zvaničnog izveštaja nadležnih organa u ENTSO-E i naša javnost će biti obaveštena o svemu, kažu u EMS - u.

- Prenosni sistem Srbije u ovom trenutku je stabilan. Javnost u Srbiji treba da zna da je tokom pomenutog incidenta, što je i zvanično objavio ENTSO-E, došlo do razdvajanja interkonekcije na dva dela - navode u tom preduzeću.

EMS objašnjava da se razdvajanje desilo tako da je deo jugoistočne Evrope odnosno prenosni sistemi: Turske, Grčke, Albanije, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, BiH, deo Hrvatske, deo Rumunije i najveći deo Srbije činio jedno ostrvo u kojem je zbog značajnog viška energije došlo do povećanja frekvencije tako formiranog sistema, dok je ostali, veći deo Evrope činio drugo ostrvo sa manjkom energije i pada frekvencije.

- Ovakve pojave nisu česte. Poslednji veći poremećaj desio se 2006. godine u zapadnoj Evropi i nije imao uticaja na prenosni sistem Srbije. Uzroci mogu biti razni: od nevremena, kvarova u mreži, uticaja interminentnog rada obnovljivih izvora i slično.

Međutim, ENTSO-E kao asocijacija operatora prenosnih sistema Evrope definiše set tehničkih pravila koje svaka članica treba da implementira da bi se ovakvi slučajevi sprečili.

Elektromreža Srbije kao operator prenosnog sistema Srbije punopravni je član ENTSO-E i velike "Evropske interkonekcije", čime se postiže sigurnost sistema i pojavu velikih poremećaja svodi na minimum.

Takođe, geografski položaj Srbije sa svojih osam granica koje su dobro interkonektivno povezane sa susedima, daje dodatnu sigurnost prenosnom sistemu Srbije, ističe EMS.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

28 Jun 2021 ems
Smederevo 3 će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije
25 Maj 2021 ekapija, telegraf
Srbija obustavlja gradnju termoelektrane Kolubara B? - Rudari protestuju
18 Maj 2021 novosti
EMS u okolini Nove Varoši pustila u rad trafostanicu "Bistrica"
5 Maj 2021 danas
Jeftina struja važnija od ekologije?
14 Apr 2021 rts
Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte
13 Apr 2021 ekapija, EE
Izgradnja Transbalkanskog koridora značajna za energetsku stabilnost Srbije i Crne Gore
28 Mar 2021 ems
SISTEMA ZA DINAMIČKO RAČUNANJE LIMITA DALEKOVODA U EMS
19 Mar 2021 rtv
Izraelci će blizu Idvora izgraditi vetroparak "Pupin"
22 Feb 2021 telegraf, EE
Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor