elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Okt 2020 - blic - MMF: KILOVATI TREBA DA POSKUPE

Međunarodni monetarni fond je na poslednjoj sesiji zamerio srpskim vlastima što u septembru EPS nije korigovao cene struje za mala i srednja preduzeća, koja je niža od proizvodne, i što iznos naknade za obnovljive izvore energije nije uvećan, saznaje "Blic".

Pored toga i nepoštovanje rokova vezanih za procedure u transformaciji kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, pre svega deo koji se odnosi na kašnjenje u raspisivanju tendera za procenu imovine, bili su razlozi za kritiku. Naime, na trećoj reviziji dogovoreno je da se nakon urađene analize stanja u EPS-u, do juna, uočene anomalije hitno isprave. Analiza je urađena u predviđenom roku i pokazala je da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, ali i da naknada od 0,093 dinara po kilovatu za OIE ne može da pokrije izdvajnja za zelenu energiju.

- Ta analiza je pokazala da EPS prodaje struju domaćinstvima i malim kupcima po cenama koje su niže od proizvodnih za skoro osam odsto, za koliko je i trebalo da poskupe kilovati. Iz nje se vidi i da naknada za OIE ne pokriva troškove izdvajnja za zelene kilovate, zbog čega EPS značajna sredstva izdvaja iz svoje kase, što narušava stabilnost u poslovanju. MMF je zatražio i objašnjenje zašto je Vlada Srbije odustalo od korekcije naknade u 2020. godini za OIE, tim pre što je odluka doneta nakon što je to preporučeno i što je EPS tražio njeno uvećanje. Takođe je MMF upozorio da se kasni oko procesa u vezi sa promenom statusa preduzeća u akcionarsko društvo i da je preporučeno da se što pre raspiše tender za procenu imovine - navodi naš izvor iz Nemanjine 11.

On dodaje da su predstavnici srpske vlasti dali obrazloženja na primedbe.

- Srpska strana je objasnila da su posledice pandemije vidljive u Srbiji i da je zbog njih ugrožen značajan broj porodica u Srbiji i da ne bi bilo primereno da im se dodatno otežava stanje. Takođe su rekli i da su mali kupci, pre svega preduzetnici, značajno pretrpeli štetu od pandemije i da je procenjeno da bi im povećanje cene struje dodatno otežao poslovanje. Za te razloge predstavnici MMF su imali razumevanje, ali ne i za one koji se odnose na odustajanja od uvećanja naknade za OIE. Ovo tim pre što su gubici EPS-a zbog otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanim cenama sve veći - navodi naš sagovornik.

To je nedavno za "Politiku" potvrdio i profesor Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a.

- Ako se drastično ne poveća naknada za OIE, gubici EPS-a zbog otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanim cenama već 2021. godine iznosiće od 100 do 150 miliona evra godišnje - rekao je Kovačević.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Jun 2021 bif
Klima duplira mesečni trošak za struju
21 Jun 2021 bif
EPS distribucija više nije deo sistema EPS
26 Maj 2021 slobodnaevropa
Srbija između izbacivanja uglja i protesta radnika
25 Maj 2021 ekapija, telegraf
Srbija obustavlja gradnju termoelektrane Kolubara B? - Rudari protestuju
12 Maj 2021 ekapija
EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
11 Maj 2021 rtv
EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
10 Maj 2021 novosti
EPS podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu
5 Maj 2021 danas
Jeftina struja važnija od ekologije?
28 Apr 2021 ekapija
Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?