elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Jul 2021 - srna - SRPSKA ĆE I DALJE BITI FAKTOR U ENERGETSKOM SEKTORU U REGIONU

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da je cilj da Srpska i dalje bude faktor u energetskom sektoru regiona s obzirom na svoje kapacitete i planove u tom smislu.

"Najvažniji plan je razvoj našeg energetskog sistema, te izgradnja novih proizvodnih objekata, ali i unapređenje načina upravljanja energijom nakon što je proizvedemo i distribuišemo krajnjem potrošaču i korisnicima", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci uoči tematske stručne rasprave "Distributivna djelatnost – izazovi na novom putu", koju organizuje resorno ministarstvo.

On je istakao da je energetski sistem Srpske ozbiljno krenuo u proces tranzicije, kao i u restrukturisanje javnog preduzeća "Elektroprivreda Srpske".

Đokić je rekao da je u pet distributivnih firmi ovog velikog preduzeća sproveden proces restrukturisanja i reorganizacije, odnosno da su razdvojene djelatnosti – proizvodna, mrežna i snabdijevanje.

"To je sada nova konfiguracija odnosa u našem energetskom sistemu, što u prvim mjesecima primjene daje pozitivne rezultate. Naravno, sistem je potrebno i dalje dograđivati i popravljati u smislu unapređenja poslovanja", rekao je Đokić.

On je najavio da u narednom periodu slijedi i restrukturisanje proizvodnih preduzeća po sličnom modelu.

"Meni je važno da smo kao Vlada imali hrabrosti donijeti novi Zakon o električnoj energiji, a završna faza primjene ovog akta krenuće početkom naredne godine. U tom smjeru, imali smo intenzivne odnose i dobru komunikaciju sa našim partnerima i organizacijama iz međunarodne zajednice poput Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/", naveo je on.

Đokić je dodao da je važna saradnja bila i sa Sekretarijatom Energetske zajednice na planu sprovođenja smjernica i direktiva EU, a sve sa ciljem da se energetski sektor regiona uskladi sa standardima i da u budućnosti funkcioniše na tržišnim principima.

Direktor Projekta asistencije energetskom sektoru USAID-a Mak Kamenica rekao je da je cilj usklađivanje energetskog sektora u BiH sa propisima EU radi povezivanja regionalnih tržišta, kao i da lokalni potrošači mogu birati od koga i po kojim uslovima žele kupovati struju.

"`Elektroprivreda Srpske` je prva u BiH koja je krenula u proces razdvajanja djelatnosti, a slično će uslijediti i u Federaciji BiH", rekao je Kamenica.

Cilj današnje stručne rasprave jeste da se rasvijetle svi aspekti zakonom propisanog nivoa nezavisnosti operatora distributivnih sistema, kroz iskustva kompanija u okruženju koja su već prošla proces razdvajanja djelatnosti.

Učesnici ovog skupa su i predstavnici rukovodstva "Elektroprivrede Srpske", Regulatorne komisije za energetiku Srpske, EBRD-a u BiH, operatora distributivnih sistema iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Gruzije i drugi.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

19 Jul 2021 srna
SRPSKA ĆE I DALJE BITI FAKTOR U ENERGETSKOM SEKTORU U REGIONU
31 Maj 2021 srna
ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE
22 Maj 2021 blic
Velika korist od energetskog skupa u Trebinju
9 Feb 2021 blic
ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE
7 Dec 2020 srna
POČELA IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ
17 Nov 2020 slobodnaevropa
RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH
23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije